Multietnička atrakcija uz bubanj i bas
Multietnicka Atrakcija 2Pobednici festivala „Art end mjuzik“ proletos u Puli, beogradski bas i bubanj dvojac „Multietnička atrakcija“ objavio je istoimeni album-prvenac za kuću „Digimedija“.
-Ja sam pola Srbin, pola Sudanac, a (basista) Demir Ahmetović je isto tako nešto pola Srbin. Zato smo multietnička, a atrakcija smo zato što je svaki naš nastup unikatan. Prava atrakcija – rekao je bubnjar Osman Ahmed.
Eksplozivne minimalističke pank izvedbe „Multietničke atrakcije“ najpre su primetili kritičari muzičkog portala www.popboks.com izabravši je za najbolju novu grupu 2008. godine, a potom je stigla i pobeda prošle godine na regionalnom rok festivalu neafirmisanih bendova u Puli.
-To je pokazalo da smo na dobrom putu. Nismo nastavljači novog talasa, jer je definitivno novi zvuk u pitanju, ali slušali smo ‘Šarlo akrobatu’ i postoje kod nas neki momenti ‘Discipline kičme’. Nije bila namera da imamo samo bas i bubanj. Tako je krenulo, uvideli smo da nam ide dobro i da ne bismo da imamo gitare – kaže Ahmed.
Pesma „Minijaturna građevina“ odabrana je prošle nedelje za prvi singl sa albuma „Multietničke atrakcije“, objavljenog u okviru „Digimedijine“ edicije „Nova srpska scena“, u kojoj je pre nekoliko meseci do prvenca stigao i drugi beogradski bas i bubanj dvojac „Štutgart onlajn“.
-Sa ‘Štutgartom’ smo u odličnim odnosima i veliki smo prijatelji. Instrumenti su nam isti, ali pristup muzici je totalna krajnost. Često sviramo zajedno. Nadopunjujemo se – kaže bubnjar.
Pored sviranja u „Atrakciji“ Ahmedova profesija je klovn i dečiji animator. Sa lutkom Šacom radi predstave i dečije rođendane, a uz još troje kolega klovnova obilazi bolnice za decu u Beogradu i Novom Sadu.
-Radim kao ‘doktor klovn’ to mi je prvo zanimanje. U projektu ‘Doktori klovnovi’ obilazimo bolnice i pedijatrije. Deca su mi pomogla da budem slobodan, da shvatim da je za odnos sa publikom bitna otvorenost, što mi pomaže da dobro radim i posao u ‘Atrakciji’. Mada te dve stvari ne mešam, biti klovn u muzici i obrnuto – rekao je Ahmed.
Povezana vest:  MTV PUSH IZVOĐAČI ZA SEPTEMBAR SU JUNGLE I "BUSY EARNIN'"