Manca_Izmajlova06Foto_Headline

Manca Izmajlova i orkestar „Mosfilm“ prvi put nastupili u prestonici – slovenska muzika osvojila Beograđane (FOTO)

Anđeoski glas mecosoprana Mance Izmajlove i najlepše note slovenske muzike izmamili su emocije publike u Centru „Sava“, gde je večeras održan gala koncert „Duša slovenska“.

Slovenačka diva nastupila je sa solistom, virtuozom na violini Benjaminom Izmajlovim i sa legendarnim Ruskim državnim simfonijskim orkestrom „Mosfilm“, koji je, predvođen najčuvenijim ruskim dirigentom svih vremena Sergejem Skripkom, priredio pravi doživljaj za ljubitelje klasike, ali i popularnih melodija slovenskih naroda. Specijalni gost bio je Hor AKUD „Lola“, pa je na sceni na kraju bilo čak 160 muzičara, koji su izvodili temperamentne numere, poput Kaljinke i Montijevog čardaša, ali i dela čuvenih kompozitora Čajkovskog, Rahmanjinova i Šopena. Prijatno iznenađenje za beogradsku publiku bile su dobro poznata melodija iz filma „Otpisani“ i pesma „Beograde“ „upakovane“ u nove, moderne holivudske aranžmane.

Povezana vest:  Rihanna i Chris Brown opet u svađi?

Manca Izmajlova, koju muzički kritičari nazivaju „Ženskim Bočelijem“, svoj raskošni talenat pokazala je i pevajući na nekoliko slovenskih jezika – od srpskog i slovenačkog preko poljskog, ruskog i češkog, do makedonskog i ukrajinskog.

Koncert „Duša slovenska“ je svojevrsni kolaž slovenske klasične, popularne i narodne muzike izvedene u „crossover“ stilu, a bračni par Izmajlov vođen je željom da svetu predstavi bogato muzičko nasleđe sa slovenskih prostora, koje je dugo bilo zapostavljeno i malo poznato.

Povezana vest:  Za koncert Cetinskog pušten u prodaju i nivo 400

Muzičkom spektaklu u Centru „Sava“ prisustvovale su mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života, kao i diplomatski predstavnici brojnih zemalja, među kojima su bili ambasadori Mađarske, Slovenije, Makedonije, Argentine, Meksika, Albanije, Bugarske i zamenik ambasadora SAD.

{vsig}MANCA_IZMAJLOVA_SC{/vsig}