Pet Metini sa grupom svira u Beogradu 26. juna

 

Pat_Metheny_GroupPet Metini (Pat Metheny), jedan od najcenjenijih džez i džez fjužn muzičara iz 1970-ih i 1980-ih, sviraće 26. juna sa svojom grupom u Sava centru, saopštila je danas ta beogradska ustanova.

Metini upravo kreće na svetsku turneju radi promocije albuma „Orchestrion“, objavljenog ove sedmice koji je dobio izuzetno dobre kritike u renomiranim muzičkim magazinima, kao što su „Vilidž vois“ (Village Voice), „Ol abaut džez“ (All About Jazz) i „Glajd“ (Glide).

Povezana vest:  Od ponedeljka, 15. oktobra u prodaji ulaznice za konert grupe Prljavo kazalište

„Orchestrion“ sadrži orkestarsku muziku stvorenu upotrebom akustičnih i akustično-električnih instrumenata kojima se upravlja na razne načine uz pomoć kalema i pneumatike.

Metini je rođen 1954. godine američkoj državi Misuri, a tokom kraćeg perioda studiranja u Majamiju, svojim umećem sviranja gitare toliko je zasenio jednog od svojih profesora, Čaka Lora (Chck Lorre), da je ovaj napustio muziku i otišao da radi na televiziji.

Povezana vest:  Letu Štuke na Kontaktu 2020

Samo dve godine kasnije, 1974. godine, vrhunski talentovani Metini počeo je da predaje na Univerzitetu Berkli, a u to vreme je snimio i ploču „Jaco“ sa Džakom Pastorijusem (Jaco Pastorius) i Polom Blejem (Paul Bley).

Prvi solo album „Bright Size Life“ snimio je 1976. godine, a godinu dana kasnije osnovao je, sa pijanistom Lajlom Mejsom (Lyle Mays), bend „Pet Metini grup“ (Pat Methen Group), s kojim se i proslavio i s kojim dolazi u Beograd.

Povezana vest:  Novi singl Lene Kovačević premijerno na Dan zaljubljenih

Široj publici Metini je poznat po filmskoj muzici za film „The Falcon And The Snowman“ (1985), na kojoj se nalazi i njegov slavni duet s Dejvidom Bouvijem (David Bowie) „This Is Not America“.

„Pet Metini grup“ je, osim sa ovim albumom i singlom, najviše uspeha imao sa studijskim ostvarenjem „Offramp“ (1982) i koncertnim albumom „Travels“ (1983).