longnight

Long najt festival potrajao do jutra

Prvi „Long najt“ (Night) festival održan je u noći u subotu na nedelju u Domu omladine Beograda (DOB), gde su od nastupa 12 domaćih i regionalnih izvođača u tri sale najveću pažnju publike privukli „Letu štuke“, „Rundek kargo trio“, Rambo Amadeus i „Blok aut“ (Block Out).

Čast da počne nastupe u velikoj dvorani DOB-a dobio je alternativni trio iz Nikšića i Podgorice „Autogeni trening“, koji su nešto posle 20.00 uspeli da privuku par stotina posetilaca žestokim izvedbama pesama „Ćehotina“, „Previše“, „Mulj“ ili „Mene i mene“ sa prvog CD albuma „Previše“ (2009).

Jedan do vrhunaca večeri bio je potom nastup, u krcatoj velikoj dvorani pred više od hiljadu posetilaca, sarajevskih „Letu štuke“ uz koje je publika zdušno pevala pesme „Pero papacoder“, „Mjesto za dvoje“ ili „Mali“, kao i singl „Brojevi računa“ koji najavljuje njihov treći album predviđen da se pojavi za nekoliko meseci.

Povezana vest:  Karavan „Čarolija" nastavlja audicije po Crnoj Gori, na audiciji u Podgorici više od 300 prijavljenih mališana

Nesnosnu gužvu u velikoj dvorani DOB-a stvorio je i poslednji nastup na srpskoj turneji povodom CD albuma „Plavi avion“ hrvatskog muzičara Darka Rundeka i njegovog trija, koji je uz stare hitove izveo nekoliko odlično prihvaćenih novih pesama poput „Indijanske“ ili „Sadimo lan“.

Pred nekoliko stotina posetilaca, mračni alternativni sastav „Blok aut“ (Block Out) je sa preko dva časa svirke, koja je počela sporijim pesmama „Veži me“ i „Čarobni akord“ uz fantastičan zvuk u dvorani, okončao „Long najt“ festival nešto posle 4.00 ujutro.

Organizator festivala koncertna agencija „Long plej“ u subotu je zvanično objavila multimedijalni disk „Blok auta“ sa spotom i dve verzije obrade pesme „Beograd spava“, koju je osamdesetih izvodila grupa „U škripcu“.

Isti izdavač objavio je za festival i drugi CD album „Trenerka I sako“ sastava „The Dibidus“, koji je nešto posle 20.00 otvorio nastupe u drugoj po veličini sali „Amerikana“ DOB-a, pred par stotina posetilaca svirajući svoje nove pesme, ali i stare hitove grupe „Familije“ poput „Nije mi ništa“ i „Paranoja“.

Povezana vest:  Koncert Crvene jabuke 15. septembra u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Posle njih zagrebački „Pips, čips end video klips“ (Pips, chips & Videoclips) pred sličnim brojem posetilaca otvorili su nastup furioznom obradom „Poslednji dani“ beogradskih „Idola“, nastavivši

odličnu svirku svojim pesmama poput „Teroristi plaču“ i „Poštar lakog sna“.

Brojnost u „Amerikani“ nije se bitno povećala ni tokom nastupa slovenačkog muzičara Manjifika (Magnifico), autora hita „Samo malo“ iz filma „Montevideo, Bog te video“, ali kada je na pozornicu izašao potom njegov kum Rambo Amadeus i zapevao „Ja imam fantastične glasovne mogućnosti“, u salu je nešto posle ponoći nahrupilo još oko 500 posetilaca, usled završetka „Rundek kargo trija“ u dvorani ispod.

Povezana vest:  MTV EXPRESS - EMA 2012 BEST ADRIA ACT NOMINEES

Svirke na“Long najtu“ počeli su u 20.00 u Klubu DOB-a novosadski alternativci „Nova“, a posle njih su makedonski ska-pankeri „Superhiks“ raspoloženim nastupom napunili sa dvestotinjak ljudi

dvoranicu, gde su potom izašli povratnici iz Stare Pazove „16x8x23x“, koji su promovisali u subotu izašli antologijski dvostruki CD sa skoro svim njihovim studijskim snimcima.

Staropazovčani su posle 12 godina odsustva priredili žestok jednočasovni koncert gruvajući u uzavrelom Klubu DOB-a hitove iz devedesetih „Kifle s džemom“ i „Moja mam šnicle tuče“, a posebnu poslasticu je predstavljala obrada „Dosta, dosta, dosta“ kultne ženske grupe „Boje“.

Banjalučki etno-rege-dab sastav „Sopot“ zatvorio je nastupe u najmanjoj dvorani festivala skoro u transu uz zaglušujuće izvedbe pesama poput „Izvora“ i „Zemlje“ ili „Osu se nebo“ sa svoja dva CD albuma „DuBalkan“ (2006) i „Equilibrium“ (2009).