Sve više zemalja odustaje od starog izbora predstavnika

ESC10_EurovisionlogoIzborom kompozitora čija će nas pesma predstavljati na ovogodišnjem Evrosongu, Srbija se priključila sve brojnijoj grupi zemalja koje su iz finansijskih razloga i zbog želje za boljim plasmanom, odustale od izbora na festivalskom nadmetanju. Većina zemalja, među kojima su Španija, Nemačka, Rusija, Slovačka, Jermenija, Island, Portugal, Poljska, Estonija, Malta… kao i ovogodišnji domaćin Pesme Evrovizije – Norveška, i dalje, međutim, primenjuje „stari“ festivalski princip. 
Primetno je da je novo vreme donelo i promene u nacionalnim pravilnicima o izboru predstavnika za najvećei najgledanije takmičenje “lakih” nota, sa ozbiljnim nagoveštajima da bi klasično festivalsko nadmetanje vrlo brzo moglo da izgubi primat.
U RTS-u smatraju da je novi način najprimereniji aktuelnoj ekonomskoj situaciji i ističu da je izbor Gorana Bregovića za kompozitora dobar, s obzirom na to da je u pitanju “najtiražniji i najpopularniji srpski kompozitor od Osla do Buenos Ajresa i od Moskve do Sidneja”.
Bregović je već napisao tri kompozicije za koje tekstove piše Marina Tucaković, a sredinom februara na kastingu u njegovom studiju, ,zajedno sa predstavnicima RTS-a, između desetak interpretatora odabraće tri izvođača. U emisiji koja će 6. marta biti direktno prenošena na javnom servisu, publika će između ta tri glasanjem putem SMS odabrati predstavnika Srbije. U uverenju da će doprineti izboru kvalitetnije kompozicije i boljem plasmanu u Norveškoj način biranja predstavnika za ovogodišnji Evrosong promenile su i Rumunija, Grčka, Irska i Belgija. 
Rumunija i Belgija su odlučile da nacionalni emiteri biraju jednog ili više izvođača, po sopstvenom izboru ili na predlog istaknutih kompozitora, dok će Javni servis Grčke ove godine, bar po aktuelnim najavama, predložiti 10 izvođača, nezadovoljan plasmanom prošlogodišnjeg jedinog kandidata, Sakisa Ruvasa. Iako je u njegov nastup dosta uloženo I od njega puno očekivano u Moskvi je zauseo sedmo mesto.
Loš plasman Velike Britanije na izboru “Pesme Evrovizije” poslednjih godina “naterao” je BBC da još prošle godine promeni način izbora svog predstavnika. Tako je angažovao Endrju Lojd Vebera da napiše kompoziciju i izabere izvođača, što je rezultiralo osvojenim visokim petim mestom u Moskvi. 
Ove godine ponavljaju isti recept, a Vebera zamenjuje više puta nagrađivani Pit Voterman koji je poznat po saradnji sa Kajli Minog, Donom Samer, Geri Halivel… 
Holandija, Ukrajina, Gruzija, Bugarska primnjuju pravilnik po kome njihovi nacionalni televizijski emiteri biraju kompozitora ili pevača, ili obojicu, dok se publici eventualno prepušta izbor između nekoliko naručenih kompozicija. 
Turska pak ništa ne prepušta slučaju, već nacionalni emiter TRT bira i izvođača i kompoziciju.
Postoji i kombinovana varijanta izbora na konkursu i po pozivu, sa mogućnošću da poslednju reč u finalu ima publika, koju primenjuju Švedska, Finsa I Danska. 
Što se tiče zemalja u regionu – Makedonija i Hrvatska su zadržale stari festivalski princip, dok je Slovenija ove godine malo promenila pravilnik.
RTVSLO, kao i prethodnih godina, raspisuje konkurs, a odabranim kompozicijama priključuju se one po pozivu. Novina od ove godine je da predstavnika na Evrosongu na nacionalnom festivalu EMA bira isključivo publika, bez žirija.
U Bosni i Hercegovini nacionalni emiter BHRT raspisuje javni poziv za izbor pesme za Eurosong, a zatim stručni žiri od prijavljenih bira izvođača. 
Zbog ekonomske krize od učešća na „Pesmi Evrovizije” ove godine odustale su Crna Gora, Mađarska i Češka, tako da će u Norveškoj od 25. do 29. maja nastupiti predstavnici 39 zemalja – tri manje nego prošle godine u Moskvi, a četiri manje u odnosu na 2008. kada je Evrosong u Beogradu okupio rekordan broj takmičara, 43.

Povezana vest:  Neno Belan & Fiumemens 11. marta u Mikser Hausu