bono-vox_1

Bono na udaru zbog neplaćanja poreza

Zbog dugogodišnje borbe protiv globalnog siromaštva, lidera grupe U2 nazivaju i „Sveti Bono“. Međutim, na festivalu u Glastonberiju, koji će se održati od 22. do 26. juna, Bono će se suočiti sa optužbama za izbegavanje plaćanja poreza, piše Daily Mail.

Demonstranti, aktivisti grupe „Art Uncut“, organizovaće mirni protest i optužiti članove legendarne irske grupe da vešto izbegavaju svoje obaveze prema državi.

Povezana vest:  Jackie Ryan i Larry Vuckovich Trio na Nišville jazz festivalu

Za vreme nastupa grupe U2 planiraju postaviti veliki transparent na kojem će stajati poruka „Bono, isplati“. Negodovanje je izazvala ranija odluka članova grupe U2 da svoju produkciju, vrednu desetine miliona funti, premeste daleko od Irske. Ova odluka se u javnosti protumačila kao navodno izbegavanje plaćanja poreza na prodaju ploča.

PR grupe „Art Uncut“ kazao je da protesti neće biti nasilni, ali da neće ostati neprimećeni.

Povezana vest:  Turski bend Manga najavljuje Novobeogradsko leto

-Bono tvrdi da se brine o siromašnima zemljama, a U2 se pohlepno upušta u izbegavanje poreza, što predstavlja dodatni udarac na siromašne.

Bono je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a kraljica Engleske proglasila ga je vitezom za njegov dobrotvorni rad i aktivizam.

Lider grupe U2 stalno apeluje na političke lidere da lobiraju u korist zemalja u razvoju, a do sada je posetio brojne siromašne zemlje kako bi ukazao na ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Povezana vest:  Hip-hop festival na Exitu uz Skeptu, IAMDDB, Desiignera i preko 70 izvođača

Međutim, U2 je izazvao brojne kritike prebacivanjem dela svojih poslova iz Irske u Holandiju, koja umetnicima pruža velikodušne poreske olakšice.