judas-priest

Grupe Vajtsnejk i Džudas prist zajedno u Beogradu 1. jula

Britanski hard rok i hevi metal veterani „Vajtsnejk“ (Whitesnake) i „Džudas prist“ (Judas Priest), sviraće 1. jula u Beogradskoj areni u sklopu zajedničke turneje na kojoj izvode svoje najveće hitove.

Kako je saopštila Beogradska arena, grupa „Vajtsnejk“ na ovoj turneji promoviše novi album „Forevermore“, objavljen u martu, dok se grupa „Duždas prist“ oprašta od publike nakon više od 35 godina na sceni, pri čemu su oba benda najavila „pune celovečernje nastupe“.

Arena je takođe saopštila da je rasprodato tri od pet kategorija ulaznica, to jest da se mogu naći samo one za parter i VIP lože.

„Vajtsnejk“ je 1977. godine osnovao pevač Dejvid Koverdejl nakon što je otišao iz grupe „Dip parpl“, i ovaj bend je do 1983. godine svirao mešavinu bluza i hard roka, bio upoređivan sa „Dip parplom“ i „Led cepelinom“ (Led Zeppelin), i imao par solidnih hitova uključujući klasik „Fool For Your Lovin'“ (1980).

Povezana vest:  Azerbejdžan će uložiti 100 miliona evra u Eurosong

Sa albumom „Slide It In“ (1984) Koverdejl se okrenuo komercijalnijem hard i hevi metal zvuku, kao i američkom tržištu, a ova faza je kulminirala ogromnim komercijalnim uspehom albuma „Whitesnake 1987“ na kojem su se našli svetski hitovi „Here I Go Again“, „Is This Love“ i „Still Of The Night“.

Posle albuma „Slip Of The Tongue“ (1989), grupa je skliznula u period neizvesnosti; više puta je menjala postavu, gasila se i obnavljala sa velikim pauzama između, a za poslednjih 20 godina snimila je samo tri studijska albuma, uključujući poslednji „Forevermore“ (2011).

Povezana vest:  Jelena Rozga peva u Bašti kod Juge

„Vajtsnejk“ su prethodni koncert u Beogradu imali 2006. godine na Tašmajdanu.

Grupa „Džudas prist“, jedna od najuticajnijih u istoriji hevi metal žanra, osnovana je 1969. godine, ali je prvi album „Rocka Rolla“ snimila tek 1974. godine, nakon što su u bend ušli pevač Rob Halford i gitarista Glen Tipton (Glenn Tipton).

Tokom sedamdesetih, grupa je sve više privlačila pažnju na sebe, da bi sa albumom „British Steel“ (1980) – koji se pojavio u vreme tzv. Novog talasa britanskog hevi metala – došla do mejnstrim uspeha, na krilima velikih hitova „Breaking The Law“ i „Living After Midnight“.

Povezana vest:  "Anđeoski deo" i "Na putu" sutra na FEST-u, na redovnom bioskopskom repertoaru krajem marta

Sa albumom „Screaming For Vengeance“ (1982), na kojem se nalazi hit „You’ve Got Another Thing Comin'“, grupa „Džudas prist“ je dosegla vrhunac popularnosti, i prilično redovno je nastavila da objavljuje albume, među kojima je još jedan bestseler, „Painkiller“ (1990).

Ovaj bend – zbog kojeg su ljubitelji hevi metala masovno počeli da nose „bajker“ jakne – trebalo je da pre tri godine nastupi u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, ali je koncert u poslednji čas otkazan zbog zdravstvenih problema originalnog gitariste K.K. Dauninga (Downing), koji od 2011. godine više ne svira u grupi.

Pre „Vajtsnejka“ i „Džudas prista“ publiku u Beogradskoj areni zagrevaće grupe „Mejlhukers“ (Malehookers) i „Atlantida“.