ESC10_EurovisionlogoIzbor srpskog predstavnika za Evroviziju 13. marta

 

Izbor srpskog predstavnika za „Pesmu Evrovizije“ biće održan 13. marta u Beogradu uz direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije (21.00). U Pres službi RTS-a danas je rečeno da će u emisiji tri izvođača otpevati tri pesme kompozitora Gorana Bregovića, a da će potom za njih glasati gledaoci sms porukama.

Povezana vest:  Međunarodno takmičenje Muzičke omladine

Na kastingu bi trebalo da Bregović, uz saglasnost RTS-a, od 10 odabere tri izvođača čija će imena biti poznata do kraja februara. Bregović je ranije najavio da će nastojati da pevači budu mladi, „jer je ‘Pesma Evrovizije’ za mlade“, dok će pesme nositi njegov lični pečat.

RTS se za novi način izbora predstavnika Srbije na „Pesmi Evrovizije“ odlučio zbog opšte ekonomske krize, umesto dotadašnjeg festivala „Beovizija“ u Sava centru. Žrebom u Oslu nedavno je odlučeno da će Srbija nastupiti u prvom polufinalu „Eurosonga“ 25. maja, gde su i Finska, Rusija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Letonija, Estonija, Grčka, Island, Malta, Portugalija, Makedonija, Belorusija, Belgija, Poljska i Albanija.

Povezana vest:  Grupa Herts na dodeli nagrada NME

Drugo polufinalno veče je 27. maja, a finale 29. maja. Zbog svetske ekonomske krize, nekoliko zemalja je ove godine odustalo od nastupa na „Pesmi Evrovizije“.