MTV_LOGO_NOVI

MTV SLAVI 30. ROĐENDAN!

U ponedeljak, 1. avgusta, najveća muzička televizija slavi tri decenije postojanja na svetskoj medijskoj sceni!

Tačno u ponoć i jedan minut 1. avgusta davne 1981. godine, uz snimak lansiranja tada tek pokrenutog Space Shuttle programa i sletanja Apolo 11 misije na Mesec, i uz čuvenu rečenicu koju je izgovorio John Lack – „Ladies and gentlemen, rock and roll!“ – iz svog, tada malog studija u New Jersey-u MTV je započeo je osvajanje medijskog tržišta. Prvi video spot koji je emitovan bila je pesma grupe The Buggles ironičnog naziva „Video Killed A Radio Star“, a tog istorijskog dana program je završen sa pesmom „Carouselambra“ legendarnih Led Zeppelin.

Setimo se nekih od istorijskih prizora emitovanih na MTV kanalu, kao što je premijerno emitovanje 15-minutnog video klipa “Thriler” Michaela Jacksona 1983. (događaj koji se smatra za prvo zvanično „spajanje“ žanra muzičkog spota i filma), zatim Madonninog legendarnog (i u to vreme veoma kontroverznog) live-nastupa sa pesmom “Like A Virgin” na prvoj dodeli MTV nagrada, koje su lansirane 1984. Ne zaboravimo seriju promotivnih spotova iz 1982. godine, gde su tadašnje pop i rock zvezde sa obe strane Atlantika, uzvikujući slogan „I Want My MTV!“, ubeđivali mlade Amerikance da nateraju lokalne kablovske operatere da uvrste novi muzički kanal u svoju programsku ponudu, kao i legendarni MTV promo „Moonlanding“ u kojem astronaut na Mesecu uz, sada već kultni gitarski rif Jonathana Eliasa i Johna Petersena, postavlja zastavu na kojoj se vijori MTV logo koji je dizajnirao Frank Olinsky.

Povezana vest:  Lejdi Gagi muzika preča od ljubavi

Ovi događaji su obeležili i zauvek promenili savremenu pop kulturu.

Danas je MTV Networks International, deo Viacom korporacije, vodeća televizijska mreža na svetu i vodeća robna marka za mlade, sa preko 150 TV kanala i 400 digitalnih servisa širom sveta.

MTV sada nudi svoje servise muzičkih i zabavnih programa na svim kontinentima, a svaki regionalni kanal globalni sadržaj uspešno kombinuje sa lokalnom kulturom, domaćim izvođačima i specifičnim ukusima. MTV je pokrenuo i tematske TV kanale kao što su MTV2 (alternativna muzika), VH-1 (za starije generacije koje su odrasle uz ranu fazu MTV-ja), MTV Base (soul, r’n’b, hip-hop), MTV Hits (aktuelni hitovi za tinejdžere), MTV Dance (clubbing i plesna muzika), VH-1 Classics (hitovi iz 60-ih, 70-ih I 80-ih), MTV Music (interaktivni kanal, 24h video-rotacija bez reklama), Nickelodeon (dečiji kanal), kao i Comedy Central (komedije, serije i filmovi), a osim toga, tu su i druge izdavačke, muzičke, licencne i filmske delatnosti.

Povezana vest:  Lista deset najprodavanijih singlova u SAD

Evropska verzija MTV-ja počela je uspešno da emituje svoj program takođe 1. avgusta ali 1987. godine iz studija u Amsterdamu (kasnije  je produkcija preseljena u London), a prvi video spot koji je bio emitovan „sa ove strane Atlantika“ je bio „Money For Nothing“ britanske grupe Dire Straits. Danas MTV Networks Europe svoje programe emituje u digitalnom formatu i predstavlja najuspešnijuTV mrežu sa najprodornijom i najinventivnijom produkcijom koja posluje u okviru MTV sistema izvan SAD.

A od juna 2009, počeo je sa radom novi regionalni MTV. Poznat kao kanal koji i dalje nudi više muzičkog sadržaja u poređenju sa ostalim MTV kanalima u Evropi. Regionalni MTV je zadržao fokus na lokalnoj sceni, i predstavlja lokalno proizvedene programe kao što su MTV TakeOver, MTV Express, Hitorama, Ukus poznatih i MTV Premijera. Regionalni MTV sajtovi, lansirani 15. septembra 2009, zahvaljujući vernoj publici neprestano i nezadrživo rastu; sa skoro 17 000 objavljenih članaka, preko 150 regionalnih premijera muzičkih spotova i nedavno pokrenutom veoma popularnom download sekcijom, MTV se bliži broju od 40 000 registrovanih korisnica i korisnika – ne računajući desetine hiljada fanova na MTV stranicama na popularnim društvenim mrežama. Od danas, 1. avgusta MTV predstavlja MTV Player, jedinstvenu bazu od 1,800 spotova regionalnih izvođača.

Povezana vest:  Dado Topić specijalni gost Brkova sutra u Hali sportova!

Ove godine, MTV vršnjak, Space Shuttle, napravio je svoj poslednji let, a MTV je tek uzleteo – i obećava još najmanje 30 godina najbolje muzike, najzabavnijeg progama i svih ludosti koje mogu i ne mogu zamisliti – iako MTV ima već 30 godina, MTV nije zaboravio prvu rečenicu: „Ladies and gentlemen, rock and roll!“

{vsig}MTV_30_RODJENDAN{/vsig}