darko rundek Nisville 2009_1

Počinje zagrevanje za „Nišvil“

 

Nastupom Darka Rundeka, „Diksi benda“ iz Bugarske i „Šaban Bajramović tribjut“ benda danas počinje „zagrevanje“ za sutrašnji zvanični početak programa intenacionalnog džez festivala „Nišvil“. Na ovogodišnjem džez festivalu „Nišvil“ učestvovaće oko 400 muzičara i 40 bendova iz dvadesetak zemalja, saopštio je direktor festivala Ivan Blagojević.

Glavne zvezde ovogodišnjeg „Nišvila“, koji se po 28 put održava u Niškoj tvrđavi, su Čiko Friman (Chico Freeman) i Milčo Leviev, „Mango Džeri bluz bend“ (Mungo Jerry Blues Band), Hans i Kendi Dalfer (Candy Dulfer) i drugi.

Povezana vest:  Novi dokumentarac istražuje život Kurta Kobejna

Nagrada za životno delo ove godine biće dodeljena Miši Blamu, a festivalske nagrade su još i nagrada „Šaban Bajramović“ i „Car Konstantin“. Najstarijem impresariju džez muzike u svetu Aleksandru Živkoviću u Nišu je sinoć uručena specijalna nagrada.

Živković živi u Parizu, a jedan je od osnivač „Beogradskog džez festivala“. Tokom svoje karijere sarađivao je sa Roling Stounsima (Rolling Stones), Polom Makartnijem (Paul McCarthney), grupama Dip Parpl (Deep Purple) i Džetro Tal (Jethro Tull) i Santanom, sa Majls Dejvisom (Miles Davis), Rej Čarlsom (Ray Charles), Ninom Simon (Nine Simone) (lični menadžer), Elom Ficdžerald (Ella Fitzerald).

Povezana vest:  DJ Mehdi preminuo u 34. godini života

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović posetio je juče volontere festivala. Ove godine, kako je rečeno, prijavilo oko 500 njih, a izabrano je oko 200 iz 63 grada i devet zemalja. Organizator je, osim zvaničnog programa, pripremio i druge prigodne manifestacije posvećene ljubiteljima džeza.

Održavanje festivala, koji je dobio status manifestacije od nacionalnog značaja, u ovoj godini pomogli su Skupština grada Niša, Ministarstvo kulture, Gaspromnjeft, „Filip Moris Internešenel“ i Pošta „Srbije“, saopštili su ranije su organizatori.

Povezana vest:  Darko Rundek u decembru u Beogradu, promoviše novi album