kalemegdan

Prvi „Dunav fest“ od 31. avgusta do 11. septembra

 

Prvi međunarodni „Dunav fest“, pokrenut sa idejom da ukaže na povezanost Dunava i Beogradske tvrđave, biće održan od 31. avgusta do 11. septembra u renoviranom prostoru Kule Nebojša, klubu „Barutana“ i na platou ispred Beton hale, saopšteno je danas iz Gradske uprave. Manifestacija će biti otvorena muzičko-scenskim ostvarenjem „Poslednje putovanje Rige od Fere“, koje će biti izvedeno na brodu i u sali Kule Nebojša.

Povezana vest:  Program 49. Gitarijade uspešno predstavljen u Nišu

Posetioci će biti u prilici da uživaju u zajedničkom nastupu soprana Katarine Jovanović i flautiste Edina Karamazova, koji će izvesti dela Baha, Hendla i Manuela de Falje, koja su se slušala u Evropi dok je Riga od Fere, zarobljen u Kuli, živeo poslednje dane.

Na festivalu će premijerno biti izvedena kompozicija mladog srpskog kompozitora Ivana Brkljačića „Istar“. Istar je staroslovensko ime za Dunav, a kompoziciju će izvesti 20 muzičara, dok će „Gudači svetog Ðorđa“ održati koncert pod nazivom „Muzika na vodi“.

Povezana vest:  Drake nam otkriva još jedan delić njegove priče!

U klubu „Barutana“ će u okviru festa nastupiti švedski džez sastav, koji su pre dve godine oformili Mats Gustafson i Per-Ake Holmlander, mađarski majstor romske muzike na cimbalu Kalmana Baloga, kao i domaći autor Boris Kovač, koga će pratiti sastav „La Campanella”.

U Barutani će biti postavljena i izložba fotografije na temu mitologije, a biće prikazan i film Rastka Ćirića „Ale i bauci“, dok će na šetalištu kod Beton hale biti izloženi radovi koji na originalan način predstavljaju Dunav. Fest će biti održan pod pokroviteljstvom JP „Beogradska tvrđava“, uz pomoć Ministarstva za kulture, navedeno je u saopštenju.

Povezana vest:  Nesvakidašnje rajder liste dostavljene organizatorima festivala „Najbolje od devedesetih"