Godišnjica smrti pevača AC/DC Bona Skota 

bon-scottDanas se navršava 30 godina od smrti frontmena grupe AC/DC Bona Skota (Scott), jednog od najznačajnijih pevača u istoriji rok muzike. 
Skot je umro 19. februara 1980. godine u Londonu, u 34. godini, od, kako je zvanično saopšteno, akutnog trovanja alkoholom, a pevačevo telo je pronađeno u automobilu njegovog prijatelja u kojem je zaspao posle noći provedene uz bocu. 
Hiljade Skotovih obožavalaca posetiće danas njegov grob i spomenik u Frimentlu (Fremantle) kod Perta (Perth), u zapadnoj Australiji, i tramvajskom turom „Highway to Hell“, nazvanoj po najvećem hitu grupe, posetiti mesta vezana za život pevača u tom gradu, poput škole i zatvora za maloletnike. 
Članovi aktuelne postave AC/DC odlučili su da počast svom pokojnom lideru odaju za nekoliko nedelja posetom njegovoj majci i porodici u Pertu. 
Skot će ostati zapamćen po jedinstvenom glasu i tekstovima o rokenrolu i načinu života koji ga prati i ljubavnim iskustvima. 
Povodom Skotove smrti, internet portali podsetili su na snimak iz sredine 70-tih godina prošlog veka na kojem Skot, obučen samo u sasvim kratke i uske džins pantalone iz kojih viri banana, daje izjavu novinaru. 
Stav i pristup Bona Skota možda najbolje slikaju numere poput bluz balade „Ride on“ i ironične 
„Ain’t No fun waiting round to be a millionaire“, obe sa albuma „Dirty deeds done dirt cheap“, kao i „Rock ‘n’ roll singer“ sa albuma „High voltage“, koju je gotovo prepevao domaći muzičar Milić Vukašinović u svom hitu „Doktor za rokenrol“. 
Pesma „Touch too much“ spada u najbolje opise ljubavnog čina u rok muzici, a Bon briljira i u „Crabsody in blue“, šaljivoj baladi o stidnim vašima koje su članovi grupe „ugostili“ tokom čestih kontakata sa ženama na turnejama s početka karijere. 
Skot je rođen 9. jula 1946. godine u Škotskoj kao Ronald Belford Skot. Njegova porodica iselila se u Australiju šest godina kasnije. 
Bon Skot je napustio školu sa 15 godina i sa 18 godina osnovao je svoju prvu rok grupu „Spektors“, koja je kasnije preimenovana u „Valentines“, da bi zatim nastupao sa australijskom postavom „Fraternity“. 
Posle jedne probe na kojoj se posvađao sa ostalim članovima grupe, Skot je pijan seo na motocikl i doživeo težak pad posle kojeg je tri dana bio u komi. 
Posle oporavka, 1974. godine je u Sidneju radio kao vozač za grupu AC/DC koja ga je angažovala kao pevača pošto je izbačen Dejv Evans. 
AC/DC je posle smrti Bona Skota angažovala Brajana Džonsona (Brian Johnson), sa kojim je grupa 25. jula 1980. godine izdala album „Back in black“, koji je postao drugi najprodavaniji album svih vremena sa 49 miliona prodatih kopija. 
U svetu je prodato ukupno 220 miliona ploča grupe AC/DC, što je svrstava u komercijalno najuspešnije sastave svih vremena. 
AC/DC se, po dolasku Džonsona, okrenuo nešto tvrđem zvuku, a njihovi nastupi sve više su podsećali na cirkus sa pucanjem topova, velikim zvonom na sceni, sve do najnovijeg dostignuća – makete lokomotive u prirodnoj veličini postavljene na binu, što su mogli da vide i posetioci koncerta u Srbiji, sredinom prošle godine. 
I pored ogromnog, planetarnog uspeha AC/DC sa Džonsonom kao pevačem, kod obožavalaca koji su grupu počeli da slušaju za Skotova života uvek će ostati žal za jedinstvenim glasom i pojavom Australijanca sa istetoviranim papagajem na levoj nadlaktici. 

Povezana vest:  Nova evropska turneja Repetitora kreće 25. marta iz Novog Sada