1-smetnjakInvazija nove urbane muzike i vizuelne umetnosti iz Ljubljane 30.septembra u Domu omladine Beograd!

 

Centar urbane kulture Kino Šiška vraća posetu Domu omladine i beogradskoj publici predstavlja selekciju najaktuelnijih bendova, didžejeva i vizuelnih kreativaca iz Ljubljane!

Koga je briga šta dolazi iz Ljubljane ako to nije Laibach?!

U Jugoslaviji se, tokom osamdesetih godina prošlog veka, kulturna razmena odvijala u svim pravcima.

Danas legendarni bendovi dolazili su iz svih regionalnih središta i bili jednako popularni kako u Beogradu i Ljubljani, tako i u Sarajevu, Zagrebu ili Skoplju. U posleratnom balkanskom vremenu i prostoru čini se da interesovanje za nova dešavanja odvija samo na zapadu bivše države. Bendovi sa ex-YU prostora redovni su gosti u Ljubljani i njihova publika se stalno uvećava. Sa druge strane, za nove slovenačke bendove lakše je pronaći publiku u Francuskoj, Nemačkoj ili Južnoj Africi, nego u nekadašnjim bratskim republikama.

Reći ćete: nemate više bendova kao što su bili Laibach, Pankrti, Miladojka Youneed, Videosex,…

E, pa,  imamo ih i stižu pravo pred vas, na scenu Dom omladine, da pokažu kako se danas svira u Ljubljani!

Grupa Melodrom sa Laibachom ne deli samo pevačicu – Mina je drugi vokal Laibacha, nego i konceptuelnu zrelost i dark estetiku!

We Can’t Sleep At Night su vanbračna deca buntovničkog punk hedonizma Pankrta i nestašnog indie rocka novog doba!

Urbani fankrock Miladojke, Moveknowledgement danas nadograđuju suverenim hiphopom, dubom, indie rockom i dance ritmikom u eksplozivni power miks angažovane muzike novog doba sa plesnim nabojem!

Povezana vest:  MTV World Stage - Sean Paul i Jason Derulo

Ako nekome fali punk-trash-disko atmosfera Videosexa – biće prisutna u audio-vizuelnim akcijama DJ/VJ ekipa Smetnjak i Multipraktik!

Ako propustite ovu jedinstvenu invaziju ljubljanske nove scene na Beograd, unuci vam neće nikad oprostiti!!

Melodrom

Ako bi se Laibach rodio kao žensko, bio bi Melodrom. Između portisheadovske trip-hop melanholije i cocteaoutwinsovskog dark popa graciozno se ljulja senzualna muzika Melodroma. Tokom deset godina rada i objavljena tri albuma (poslednji Vse kar si pustila da leži na tleh, 2010.) bend je zauzeo suverenu poziciju na slovenačkoj sceni. Pevačica Mina povezala ih je sa grupom Laibach – nastupa kao njihov drugi vokal od 2006, a učestvovala je i u radu na remiksu Rammsteinove pesme Ohne dich, kao i sa DJ Umekom na raličitim projektima. Melodromov singl Counting Days bio je pobednička pesma Crossradio top liste 2006 godine, a srpska publika imala je priliku da ih čuje na Exitu i Jelen Live Festivalu 2009, pre nastupa grupe The Fall.

Moveknowledgement

Slovenački Beastie Boys? Ma jok! Beastie Boysima trebaju tri MC-ja i još uvek su sporiji nego MC N’toko. Uz to, Moveknowledgement UMEJU da sviraju muzičke instrumente! I te kako! Hip hop, indie rock, dub i funk odavno nisu disali i znojili se zajedno tako složno.

Povezana vest:  Muzički program Summer3p festivala 2011

Moveknowledgement, sa državnim freestyle rap prvakom N’Tokom i nauljenom bend mašinom, univerzalna su koncertna atrakcija prve lige. Bend ima ima iza sebe 10 godina koncerata i 4 albuma. Poslednji, ovogodišnji „Pump Down“ kroz tekstove, muziku i vizuelno zrači njihovu karakterističnu sci-fi estetiku, bizarne retro-futurizme i new-agersku mistiku, koju potpaljuje dobra doza rock’n’rolla: „Sex, drugs and UFO’s!“

We Can’t Sleep at Night

Dečački naloženi u stilu Arctic Monkeys, melodično punkovski kao Pixies, raštimovano štekću kao The Fall. Po duši i patikama braća beogradskih bendova  Petrol i Repetitor. We Can’t Sleep At Night su neukrotivi mangupi slovenačke prvo-je-bio-punk-potom-indie-rock scene. Poseduju veliki talenat za incidente i pretvaranja svega oko sebe u veseli haos! Interpol, MGMT i New Young Pony Club jednog će se dana hvalisati da su im We Can’t Sleep At Night svirali kao predgrupa!

SMETNJAK

Smetnjak je poludivlje krdo pseudomuzičara, propalih vizuelnih umetnika, zabludelih tapetara i besposlenih imaginarnih prijatelja, koji sami sebe oslovljavaju titulom metafizičari trenda. Njihov muzički izraz, zgusnut u sintaksu techno-rock, besramno se podvrgava najglupljim zahtevima trenutka, dok njihova dražesna grafička ambalaža vešto krije oskudicu sadržaja i karaktera. Više: smetnjak.si

Audio: NubiS, Mr. Gucci, Neon Beat, mk

Video: Mina Fina

Dekor teror: Kitsch Nitsch

MULTIPRAKTIK / GOOD FOOT Collective

Bakto & Borka (Good Foot / Tetkine radosti)

Prodavac meda (Funky Šljiva)

Bakto i Borka su veterani ljubljanske didžejevske scene, članovi ekipe Good Foot, koja je specializovana za retro žanrove funka, soula, afrobeata, a i za neke savremene reinkarnacije tih scena – hiphop, beats … Njihov najpoznatiji projekat je Tetkine radosti – mikstejp muzike, producirane u bivšoj Jugoslaviji za vreme 60ih, 70ih, i početak 80ih godina, sa naglaskom na funku, soulu i beatu, koji do sad ima tri nastavka. Ljubljanskim didžejevima će se to veče pridružiti beogradski kolega Prodavac meda, član kolektiva Funky Šljiva.

Povezana vest:  One Direction zaradili više od Adele i Leone Lewis

Visual installation – Hol Doma omladine Beograda

Koala™

Anže Sekelj / Koala™ je AV umetnik koji u Ljubljani živi, radi i istražuje pre svega na području videa i projekcija. U poslednje vreme je najaktivniji u razvijanju vizuelnih slika mnogobrojnih stranih elektronskih muzičara – njegovi vizuelni radovi se prostiru širom evropskog kulturnog prostora i preko njegovih granica. Trenutno je najviše okupiran razvojem video produkcije u kreativnom dvojcu How Do I Computer.

Visual installation – Klub Doma omladine Beograda

FŠK & Linx

Boštjan Čadež – Fšk uvažen je autor na sceni klupske kulture u Sloveniji i inostranstvu. Radi na području generisane elektronske slike, procesiranja video signala i stvaranja interaktivnih korisničkih sredina. Jedan je od najinovativnijih autora mapiranih video projekcija. Gostovao je u Ženevi u klubu Le Zoo Usine, između ostalog je kućni VJ na događajima: Zeleno sunce, Elements, Astro Disco, Coluors i Nered. Sa svojom igricom Line Rider uspešan je i na globalnom tržištu.