slobodan1_trkulja

Trkulja „naoružan“ igračkama na koncertu za bebe

 

Muzičar Slobodan Trkulja, koji će održati 6. novembra u Studentskom kulturnom centru neobičan koncert namenjen bebama i predškolskoj deci, rekao je danas da će se za tu priliku „naoružati“ igračkama, ali i svojim instrumentima koji proizvode nežan zvuk, prijemčiv najmlađima.

-Odlučio sam da se naoružam dečijim igračkama, jer kada hoćeš da osvojiš decu moraš da imaš oruđe koje je njima blisko. Poneću i svoje instrumente: jermenski duduk, klarinet, tamburu, kaval, frulu, koji su nežni i koji bi mogli da uspavaju decu ili ih opuste i omoguće da uživaju u zvuku – istakao je Trkulja.

Dok je razmišljao koji bi to zvuci bili prisni deci, shvatio je da kod kuće ima mnogo igračaka koje proizvode zvuk i kojima deca mogu da priđu i sviraju na njima.

-Jako mi je zanimljivo da uklopim te igračke koje su van svakog tonaliteta sa muzikom koju stvaram – kazao je Trkulja i dodao da ima igračku-klavijature koje prozivode mjauk mačke, riku slona i nilskog konja, zvuk skoka žabe, i slično.

Povezana vest:  SUPERSTAR ENRIQUE IGLESIAS OBJAVIO JE NOVU PESMU "DUELE EL CORAZON"

Priznati umetnik je istakao da ovaj koncert za njega predstavlja velili izazov.

-Volim izazove. Volim da stvaram muziku na neki nemogući način ili u okolnostima koje nisu uobičajne, a svirati za bebe definitivno nisu uobičajne okolnosti – kroz smeh je dodao.

-Biće izazov za mene da stvaram nešto novo i nesvakidašnje, da ostanem veran zvuku koji stvaram, a da ga pretočim nekako u jezik koji je bebama i deci predškolskog uzrasta blizak i poznat – istakao je Trkulja.

Ipak je malo zabrinut šta može da uradi za sedam minuta koliko po nekim istraživanjima deca mogu da zadrže svoju pažnju.

-Moraću mnogo brzo da sviram – kaže Trkulja.

Na pitanje o repertoaru, on je uporedio svoj koncert sa velikim belim platnom, „na kome uzmeš boju i kreneš da slikaš i gde te odvedu inspiracija, dečiji jauci, vrisak i smeh, to će praktično biti to“. Ideja je, objasnio je Trkulja, da se donese pregršt predmeta, sa kojima deca mogu da se igraju, iskoriste ih kao instrument, izraze svoju kreativnost.

-Tuba za foliju je na primer pogodna da se zvekne neko po glavi, ali i da se duva u nju i stvara zvuk. Moja ćerka Irina često uzme tu tubu i “svira“ na njoj – ispričao je on.

Povezana vest:  Druženje sa Juricom Pađenom u Jugotonu

-Jako je bitno prići tim mladim ljudima, bebama i maloj deci, naučiti ih da budu kreativni, da istražuju, da se ne boje da iskoriste predmet za pravljenje zvuka i na taj način komuniciraju sa drugima – ocenio je Trkulja.

On je primetio da je veoma bitno kako se dete tokom prvih godina svog života vaspitava i razvija, koliko se apeluje na njegovu kreativnu i emotivnu stranu, koliko ga „oslobađamo strahova od tog velikog sveta u kome živimo“, a muzika u tome igra veliku ulogu, jer je u stanju da umiri dete, uspava ga, obraduje.

Planirano je da nakon kocerta bude radionica na kojoj će najmlađi moći da isprobaju instrumente i sviraju sa Trkuljom, koji se tome posebno raduje.

-Ne znam koliko će deca izdržati da ne priđu i uzmu neki instrument dok traje sam koncert. Mi odrasli razmišljamo da treba da bude koncert pa onda radionica. Ako budemo imali saglasnost “bebi skupštine“, onda će tako i biti – duhovito je primetio.

Povezana vest:  Katy Perry novi sudija u 'X faktoru'

-Radujem se posebno tom delu gde će deca uzeti u ruke neki instrument, tj. igračku ili nešto u šta se lupa, udara i svira i ja ću probati da ih pratim na svojim instrumentima, te da se od toga napravi nešto lepo – naglasio je Trkulja, dodavši da ne bi bilo loše da svako dete ponese neku svoju omiljenu igračku.

Trkulja je primetio da svaki od tih „instrumenata“ može podstaći decu da se druže sa svojim vršnjacima, da se igraju zajedno i razvijaju svoju kreativnost i sposobnosti. Koncert je deo projekta „KONCERTiši se“ Centra za kulturu i informisanje „Kisaru“, koji će obuhvatiti čitav ciklus koncerata za najmlađe sa ciljem da se muzika približi deci i utiče na razvoj njihovog muzičkog ukusa.

Ulaz je besplatan, a deca će moći da stoje, sede, leže, nameste se kako im je najudobnije, za razliku od drugih koncerata koji zahtevaju mirno sedenje.