Izbor pesama za Eurosong se zahuktava

ESC10_Eurovisionlogo_EBUNRKTokom vikenda koji je za nama održano je nekoliko nacionalnih izbora za ovogodišnju Pesmu Evrovizije, pa su tako Slovenci odlučili u Oslo da pošalju mešavinu rocka i folka u izvođenju Ansambla Roka Žlindre i Kalamari, dok su Makedonci izabrali pevača Đoku Taneskog s rock baladom ‘Jas ja imam silata’ – pesmu možete da čujete OVDE!
Slovenci već godinama prakuju televoting kao isključivi parametar pri izboru svog predstavnka za Eurosong, pa je tako na ovogodišnjoj Emi pobedu odnela pesma ‘Narodnozabavni rock’, u izvođenju Ansambla Roka Žlindre i Kalamari s čak 15.907 telefonskih glasova publike (pesmu možete da čujete OVDE). Drugoplasirana, Nina Pušlar s pesmom ‘Dež’ i trećeplasirana grupa Langa s pesmom ‘Roko mi daj’ osvojile su pet puta manje glasova od pobednika, koji su skupili i više glasova od svih 13 konkurenata ukupno, tako da se može reći da je izbor bio gotovo jednoglasan. 
Slovenska publika je izabrala prilično čudnu mešavinu folka i rocka, s kojom će se slobodno možemo reći teško plasirati u finalni izbor. 
A slična situacija bi mogla da se desi i Makenoncima koji su izabrali pop-rock baladu ohridskog pevača Đoke Tanevskog ‘Jas ja imam silata’ (Ja imam snagu), s potpuno nepotrebnim ‘ukrasom’ u vidu rep dela koji izvodi MC Bili Zver. 
Makedonski sistem glasova se satoji od glasova iz televotinga koji predstavljaju 50 posto ukupnog izbora, dok ostatak glasova daje šestočlani stručni žiri. Publika je najviše glasova dala Vlatku Ilievskom, koji se predstavio pesmom ‘Sreća’, dok ga je žiri smestio na drugo mesto. Obrnuti rezultat zabeležio je pobednik– dobio je najviše bodova od žirija, a bio je drugoplasiran prema glasovima publike, ali prema pravilima, prednost ima pesma kojoj više bodova dodeli žiri. 
Inače, uz ove dve zemlje, do sada su svoje kandidate za Eurosong izabrale Albanija (Juliana Pasha s pesmom ‘Nuk mundem pa ty‘), Jermenija (Eva Rivas ‘Apricot Stone’), Kipar (Jon and the Islanders ‘I’m Gonna Be’), Finska (Kuunkuiskaajat ‘Työlki ellää’), Norveška (Didrik Solli-Tangen ‘My Heart Is Yours’), Danska (Chanée & N’evergreen ‘In a Moment Like This‘), Holandija (Sieneke ‘Ik ben verliefd (Sha-la-lie) ‘), Island (Hera Bjork ‘Je ne sais quoi’), Švajcarska (Michael von der Heide ‘Il pleut de l’or’) i Malta (Thea Garrett ‘My Dream’), Španija (Daniel Diges ‘Algo pequeñito’)
Pesma koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu biće predstavljena javnosti 6. marta, a istog dana biće završena i Dora, hrvatski izbor za predstavnika na Eurosongu.
A ono što nas najviše zanima, ko će predstavljati Srbiju saznaćemo svi 13. marta kada je zakazan izbor našeg predstavnika. Ko će se naći u finalnom izboru saznaćemo ovih dana, a za sada se kao najozbiljniji kandidati spominju Emina Jahović, Željko Vasić, Minja Samardžić i Milan Stanković. 

Povezana vest:  Ljubavna priča dva tenora dobila je svoje video izdanje