Fleke

Fleke objavljuju album „Rock’n’roll is Like Jesus“

Posle 24 godine hibernacije sastav Fleke je 2010. godine obnovio rad u originalnoj postavi. Rezultat ponovnog okupljanja je debi CD „Rock’n’roll is Like Jesus“ na kome su se predstavili sa novim pesmama. Kao bonus tu su njihovi stari koncertni favoriti „Baby Baby“ i „Slatka mala“.

Fleke su iz Niša a sa radom su počeli aprila 1978. godine ali pod imenom Alex Punk Company. Novembra te godine su ime promenili u Fleke i započeli pionirsku punk priču na jugu Srbije. Tokom rada su objavili samo singl „Bicikli i automobili“ (Jugodisk 1980.), a sa pesmom „Slatka mala“ su zastupljeni na zajedničkoj ploči „Ventilator Vol. 3“ (PGP RTB 1985.). Nažalost posle nastupa na Omladini ’86. odlučili su da prestanu sa radom. I sada su rešili da nadoknade propušteno. Književnik Zvonko Karanović je njihov drug i saborac iz novotalasnih vremena, a za izdanje je, između ostalog, napisao:

Povezana vest:  Vrelo i Van Gog na festivalu Rok vilidž

„Fleke nikada nisu imale teškoće sa produktivnošću i stvaranjem novih pesama, ali nemogućnost objavljivanja albuma bila je izvor frustracija. Propali pregovori za snimanje albuma za Jugoton 1985. godine bili su praktično i kraj benda. Grupa je i zvanično prestala da postoji 1986. godine posle nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici. Tako se završilo postojanje prvog, najvećeg i najvoljenijeg niškog pank/novotalasnog sastava. Za epilog se pobrinuo slučaj: bend je septembra 1985. godine posle gostovanja u Zagrebu u emisiji Stereovizija, ostao bez svih originalnih master traka. Time je legenda i zvanično mogla da počne. Bez mogućnosti reizdanja remasterizovanog starog materijala, sudbinski sticaj okolnosti smestio ih je u mit, u sećanje na vreme kada je svet bio tako mlad i tako mnogo obećavao.

Povezana vest:  Muzej Tine Tarner u njenoj školi

Ipak, taj nikad objavljeni album kao da je izazivao duhove prošlosti. Posle 24 godine hibernacije, bend se 2010. ponovo okupio u originalnoj postavi i spontano krenuo da radi nove pesme, ovoga puta sa tekstovima na engleskom. I opet su Fleke instiktivno odgovorile na dozivanje muzičkih sirena. Stariji, iskusniji i zreliji pokušali su da u sebi pronađu drugačiju, a opet svoju muziku. Rezultat je pred vama. Uživajte!“

Povezana vest:  Alen Islamović & Srčani udar objavili singl "Na pola koplja"

Zvonko Karanović

Fleke čine: Nebojša Savić (vokal), Goran Savić (gitara), Aleksandar Radovanović (gitara), Miodrag Manić (klavijature) Vladislav Delovski (bas) i Dušan Mirković (bubnjevi). Disk je snimio i remiksovao Dejan Krasić u studiju Matchbox. Mastering je u studiju Greenwood u Švajcarskoj uradio Glenn Miller. Na snimanju su gostovali Josip Hartl (bubnjevi, udaraljke), Ivan Aranđelović (klavir), Dejan Krasić (akustična gitara, gitara), a prateće vokale su otpevale Milica Božidarević, Sonja Petković i Biljana Stojanović.