Sana_Ilic_balkanika_vranje_1

Humanitarni koncert Sanje Ilića početkom decembra u SC

 

Koncert na kome će biti izvedena muzika iz serije „Selo gori, a baba se češlja“ kompozitora Aleksandra Sanje Ilića biće održan 4. decembra u Sava centru, a prihod od prodatih ulaznica biće iskorišćen za kupovinu mikroskopa za histopatološku analizu za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. Ilićevu muziku, kako je navedeno na danšnjoj konferenciji za novinare, u posebnoj orkestraciji izvešće Simfonijski orkestar Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, zajedno sa horom Pevačkog društva „Stanković“ i mnogobrojnim vokalnim i intrumentalnim solistima, a dirigovaće Aleksandar Sedlar.

Nastupiće Spasoje Tufegdžić (kaval, okarina, frula), Milan Rajković (klarinet), Sređan Sretenović (violončelo), Saša Borović (violina), Vlada Nikić (harmonika), Darko Karajić (akustična gitara), Darko Dimitrijević (truba), Nevena Paripović (vokal) i sopran Suzana Šuvaković Savić, kao i gosti iz Subotice i Rumunije – Mišel Kurina (cimbalo) i Kristijan Vagner (Panova frula).

Povezana vest:  Makedonska pevačica s jedan odsto šansi da pobedi na Evrosongu, favorit Italijan, Srbija po prognozama peta!

Autor serije Radoš Bajić je istakao da će ovaj koncert biti „spuštanje zavese“ na jedan veliki projekat započet 6. oktobra 2006, kada je u Vrnjačkoj Banji snimljena prva klapa serije „Selo gori, a baba se češlja“. On je podsetio da je snimljeno 89 epizoda i dodao da je Ilićeva „nadahnuta i izvanredna“ muzika dala veliki doprinos celokupnom delu.

Bajić je objasnio da su u skladu sa humanom i društveno odgovornom misijom, koju je autorska i glumačka ekipa sprovodila prethodnih pet godina, odlučili da prihod od prodatih ulaznica iskoriste za kupovinu najsavremenijeg mikroskopa za histopatološku analizu. On je podsetio da su tokom prethodnih godina obišli više od 30 škola u zabačenim seoskim sredinama gde su donirali neophodan školski pribor i komjutere, posetili više bolnica, domova za nezbrinutu decu i domove za stare, priključili se akciji Ministarstva zdravlja – „Srbija protiv raka“.

Povezana vest:  Bono operisao leđa

-Nadam se da smo pričom u seriji i svojim akcijama doprineli borbi protiv raka – istakao je Bajić i dodao da će koncert 4. decembra biti „kruna“ njihov angažovanja na tom polju.

Ilić je rekao da je neke kompozicije iz serije „dokomponovao“, kako bi bile zanimljivije i adekvatnije za simfonijski orkestar i kako bi se dobio malo „širi, pompezniji zvuk“. On je najavio da će na koncertu publika čuti vrhunske izvođače, a da će vizuelno sve to izgledati kao jedna pozorišna predstava.

Povezana vest:  Long Play vas vodi na Džibonija!

Predstavnici Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije skrenuli su pažnju na važnost ranog otkrivanja raka i da bez patoloških analiza nema dijagnoze ni terapije, te su zbog toga zahvalni Bajiću i Ministarstvu odbrane što organizuju ovaj humanitarni koncert. Reditelj koncerta je Irfan Mensur, a ulaznice su već u prodaji po cenama od 800 i 1.000 dinara.