U Varšavi otvoren renovirani Šopenov muzej
frederik sopenU Varšavi je danas, na dan koji je sam Frederik Šopen označavao kao svoj datum rođenja, otvoren renovirani moderni muzej tog velikog poljskog i svetskog kompozitora.
-To je pravi Šopenov dom, jer teško je tu instituciju nazvati samo muzejom -kazao je na svečanom otvaranju poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski.
Stara palata Ostrogskih u centru Varšave renovirana je tako da je izložbeni i muzejski prostor proširen na 4.600 kvadratnih metara a zahvaljujući interaktivnom elektronskom sistemu svaki posetilac Šopenovog doma može sam da odabere kroz koje etape kompozitorovog života i dela želi da prođe.
Zbirka u Šopenovom muzeju ima preko 5.000 eksponata, a kustosi su pripremili nekoliko trasa od višečasovne za istinske ljubitelje i poznavaoce klasične muzike do skraćene za mlade i one koji se tek upoznaju sa slavnim kompozitorom.
-Šopen je bio pola Francuz, pola Poljak i mi to naravno ne zaboravljamo, ali njegova muzika je jedino i sasvim poljska. To želimo da pamtimo – kazao je na otvaranju Muzeja poljski predsednik Leh Kačinjski.
Frederik Šopen je zvanično rođen 22. februara 1810. godine u mestu Želazova Vola nedaleko Varšave, ali sam je tvrdio da je njegov otac naveo pogrešan datum i da je u stvari rođen 1. marta.
Celu 2010. godinu i Poljska i svet obeležava kao Šopenovu godinu a glavne proslave 200-godišnjice od rođenja održavaju se u poljskoj zbog ta dva rođendana u nedelji između 22. februara i 1. marta.
U Varšavi danas završava klavirski maraton u kojem su slavni pijanisti ali i obični Poljaci i studenti muzičkih škola izvodili bez prestanka Šopenova dela u sali Nacionalne filharmonije.
Kujavsko-pomeranijsko vojvodstvo na severu Poljske odabralo je da obeleži Šopenov rođendan na čak 200 koncerata u 200 svojih opština, u muzejima, kulturnim centrima, školama a čak i obdaništima.

Povezana vest:  Dva miliona dolara za Fondaciju Eltona Džona