leon2a

Leonard Koen „peva bluz“ na svom novom albumu
 
U 77. godini i nakon četiri i po decenije muzičke karijere, Leonard Koen je pomislio kako bi konačno mogao da peva bluz.
Kanadski pesnik i kantautor to upravo i čini u svom najnovijem, 12. studijskom albumu „Old Ideas“ koji je snimio nakon osam godina pauze i koji će se pojaviti na tržištu 30. januara.
Album „Old Ideas“ sadrži deset novih pesama od kojih pojedine, svojim zvukom bendža i gitara, imaju jasnu bluz notu i podsećaju da je Koen, na početku svoje karijere, pokušao da se etablira u Nešvilu. „Oduvek sam voleo bluz, ali sam dugo imao utisak da nemam pravo da ga pevam“, kazao je danas muzičar na konferenciji za štampu u Parizu, prenosi AFP.
-Sada, međutim, imam dozvolu da pevam bluz. Osećam da mogu da koristim tu formu – dodao je on.
U „Old Ideas“, Koen pokreće teme koje se često vraćaju u njegovim pesmama: duhovnost, ljubav, seksualnost, vreme koje prolazi, smrt. Poznati muzičar, koji je dugo bolovao od depresije, navodi da je bio „prilično raspoložen“ dok je pisao ove pesme od kojih su neke nastale još 2007.
-Depresija je polako isčezla i više se nije vraćala sa nekadašnjom surovošću koja me je pratila tokom većeg dela mog života.Ona više nije tu i nadam se da se više nikada neće vratiti – objasnio je Koen.
Kao protivtežu ozbiljnosti tema u svojim pesmama, Koen rado koristi humor i samopodsmevanje, kao u numeri „Going Home“ u kojoj sebe opisuje kao „spotistu i pastira, lenjo kopile u odelu“.
Čak i pred novinarima, kanadski pesnik zadržava smisao za humor. Na pitanje jednog novinara o njegovoj čuvenoj reputaciji ženskaroša, on odgovara: „U stanju u kojem se danas nalazim, biti ženskaroš bi iziskivalo dobru dozu humora“.
Drugom novinaru koji je želeo da zna zašto ga tema smrti toliko okuplja, uzvratio je: „Došao sam, mada protiv svoje volje, do zaključka da ću umreti, a ta mogućnost podstiče na izvesna razmišljanja“. Primoran finansijskim teškoćama da se vrati na scenu, Leonard Koen je od 2008. do 2010. obišao svet u okviru turneje koja je dobila najviše ocene kako publike tako i kritike.
Upitan za eventualni povratak na scenu i u 2012, odgovorio je da o tome razmišlja, ali da je to veoma neizvesno.
Snimanje novog albuma je, pak, daleko izvesniji projekat. „Imam puno nedovršenih elemenata. Dovoljno za novi album na kome sada radim. Ako Bog da, biću u prilici da snimim još jedan album za godinu dana“, kazao je Koen.

 

Povezana vest:  Barselona Gipsy Balkan Orchestra sutra u Beogradu