Brussels_Jazz_Orchestra_resize

Učesnicima Nišvilla, Brussel Jazz Orchestra  i “Oskar” za muziku
 
Još jedna potvrda izuzetno visokog rejtinga Brussell jazz orchestra koji će nastupitu na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu je i “Oskar” za muziku koji je snimio ovaj big bend.
Film “The Artist” francuskog reditelja Michela Hazanaviciusa, koji je imao devet nominacija, na dodeli nagrada Američke filmske akademije u Los Anđelesu 26. februara, dobio je pet “Oskara” i to u većini najvažnijih kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga (Jean Dujardin), kostim i originalna muzika koju je napisao Ludovic Bource a izveli je Brussels Jazz Orchestra i Briselska filharmonija.
Ovaj film je inače pobrao skoro sve glavne nagrade na najprestižnijim evropskim filmskim festivalima, pre desetak dana je dobio i špansku nagradu “Goja” za najbolji evropski film, a sredinom januara  tri “Zlatna Globusa”: najbolja komedija – mjuzikl,  najbolji glumac i najbolja originalna muzika.
Iako je “Umetnik”, inače nemi film u kojem samim tim muzika ima veoma važnu ulogu,  sniman u USA (Los Angeles) – kompletan soundtrack je sniman aprila prošle godine u Belgiji (čuveni “Studio 4 at Flagey and the Bijloke” u Gentu).
Podsećamo da će Brussell Jazz Orchestra 17. avgusta na Nišvilu zajedno sa dvoje vrhunskih vokala Mariom Joao i Davidom Linxom izvesti program “A Different  Porgy, Another Bess” sastavljen od kompozicija iz čuvene opere Džordža Geršvina “Porgi i Bess”. Istoimeni album pojaviće se marta na etiketi “Naive”.

 

Povezana vest:  Gans end rouzis dva ipo sata u beogradskoj areni