General Elektriks

General Elektriks – još jedan odličan bend na INmusic festivalu!
 
Mozak koji stoji iza benda „General Elektriks“ je Hervé ‘RV’ Salters, poreklom Francuz i stravstveni klavijaturist. Zapravo, zovu ga „čarobnjakom na klavijutarama“. Salters je počeo svirati još sa 14 godina s mnogim lokalnim bendovima u Londonu i Parizu te ga je dugogodišnja svirka dovela i do saradnje s Femijem Kutijem, s kojim je sarađivao na njegovom albumu „Shoki Shoki“ iz 1999. godine. Nakon što se iste, 1999. godine, preselio u San Francisco počeo je raditi na zvuku koji će postati karakterističan zaštitni znak General Elektriksa, old school funk zvuku. Uskoro se rodio i debi album „Cliquety Kliqk“, kojeg je snimio uz pomoć klavijatura, kompjutera i mikrofona.
General Elektriks je svojevrsno muzičko putovanje Saltersa kroz Seattle, Pariz i Berkley, gde je debi album i snimljen. U Berkleyu je sreo ekipu iz theQuannum crewa te su zajedno započeli svirati. „Cliquety Kliqk“ je tada finaliziran, a kritika ga je okarakterisrala kao „Ennia Morriconea 21. veka“. Album je tečan spoj old school funka, hip-hopa i pop melodija.
Nakon debi albuma usledila je turneja i mnogo muzičkih saradnji, a zatim i album-sledbenik naziva „Good city for dreamers“ koji je dovršen 2008. godine i kojeg je obeležio zvuk klavijatura, duvača, sempliranih bubnjeva i gudača. Album „Good city for dreamers“ nosi sa sobom modernu psihodeliju, a doneo je i izvrstan singl „Raid The Radio“ koji definitvno predvodi album.
Do jeseni 2011., kada je započeo rad na trećem albumu „Parker Street“, kojeg ćemo između ostalog čuti i na ovogodišnjem INmusic festivalu, dogodile su se nove muzičke saradnje i projekti, Salters piše i soundtrack za francusku mini-seriju i ponovno sarađuje sa Femijem Kutijem.
Kao i svake godine, INmusic će i ove godine predstaviti nove izvođače na pozornicama festivala. General Elektriks pridružiće se tako line upu INmusica 2012 koji je do sada potvrdio nastupe The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao i Gogol Bordello. INmusic festival održat će se 28., 29. i 30. juna na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice za sedmi po redu INmusic nalaze se u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.

 

Povezana vest:  BELGRADE CALLING 2012, Faith No More spremni za nastup u Beogradu