Premijera filma „Bajaga-muzika na struju“ u Zagrebu
005 BajagaU Zagrebu je kasno sinoć, u okviru 6. međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Zagrebdox“ održana premijera filma „Bajaga-muzika na struju“, autora Miloša Jovanovića, koji je publika u prepunoj dvorani propratila velikim aplauzom.
Autoru, koji se posle projekcije predstavio publici, postavljeno je više o filmu, ali i o Momčilu Bajagiću-Bajagi, koji je te večeri imao koncert u Osijeku, pa nije mogao da dođe.
Izrazivši zadovoljstvo dobrim prijemom svog filma u Zagrebu, Jovanović je izjavio Tanjugu da je u filmu koji je obuhvatio sve stvaralaštvo Bajage i instruktora svakako bilo i nostalgije, ali ne zabivšom državom već za srećnim vremenima.
Film hronološki prati karijeru Bajage kao jednog od najvećih rok autora s područja bivše Jugoslavije i nastanak i razvoj njegovog pratećeg benda Instruktori, s kojim radi već 25 godina.
Film čine dokumentarni snimci, inserti iz tv spotova, filmova, tv nastupa, koncerata, izjave učesnika samih događaja i sećanja Bajage i članova benda Instruktori.
Scenarista filma je Dušan Vesić, autor filma o grupi EKV, koji je u Zagrebu imao veliku gledanost.
„Bajaga-muzika na struju“ je treći film srpskih autora koji je na „Zagrebdoksu“ imao zapaženo mesto. Publika je imala prilika da vidi svetsku premijeru filma „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest“ Željka Mirkovića, kao i film Srđana Šarenca „Selo bez žena“ koji se uz još četiri srpska filma, od ukupno 24, takmiči za nagradu Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji.
U međunarodnoj konkurenciji za Veliki pečat takmiči se 41 film.
Na festivalu koji traje od 28. februara do 7. marta u pet dvorana centra „Muvipleks ukupno se prikazuje 148 filmova.
Povezana vest:  Baron techna Dave Clarke stiže u Novi Sad