rusija

EUROSONG 2012

Babuške sa Urala u pohodu na Evrosong

 

Valentina Pjačenko (74) obula je svoje cipele za ples, papuče napravljene od kore drveta sa nekoliko rupa u đonovima i – spremna je da izađe na scenu. Pjačenko je jedna od članica folklorne grupe „Buranovskije babuške“, koja je izabrana da predstavlja Rusiju na ovogodišnjem takmičenju za „Pesmu Evrovizije“, uprkos nedostatku očiglednih sklonosti za šoubiznis.

Njihov nastup uz pesmu „Party for Everybody“, koji čine jednostavni pokreti u papučama od kore drveta, očarao je gledaoce u Rusiji i – bakice su sada među favoritima takmičenja u Bakuu u maju.

-Ne znamo koliko su stare ove cipele. Prepravljane su mnogo puta, ali ja i dalje igram u njima i već imaju rupe – rekla je Pjačenko AFP-u.

Povezana vest:  SZIGET FESTIVAL 2013, Uskoro počinje najveći istočnoevropski festival!

Starosti između 43 i 76 godina, članice grupe „Buranovskije babuške“ žive u selu sa drvenim kućama, u podnožju planine Ural. Otkad su se penzionisale, bave se uglavnom zemljoradnjom i stočarstvom, ali „evrovizijska iskra“ je dospela i do njihovog sela Buranovo, koje je udaljeno 30 kilometara od najbližeg grada.

U sali u kojoj vežbaju, njihova diploma za učešće na Evrosongu stoji ponosno odmah pored obaveštenja o disko-žurci u subotu uveče. Kažu da ih slava nije promenila i smeju se kada ih nazovu zvezdama.

-Ne vidimo sebe kao zvezde. Mi smo samo obične starice iz Buranova. Svi uzvikuju: zvezde, zvezde, i nama je to smešno – kaže sedamdesetčetvorogošnja Jekaterina Skljajeva (Shklyayeva).

Povezana vest:  61. Sabor trubača rezervisan za prvi vikend avgusta

Pjatčenko, koja je radila kao nastavnica u Turkmenistanu, u septembru je uvela grejanje, tako da više ne mora da cepa drva i loži peć, ali i dalje nema vodu. Živi sama sa sinom koji joj pomaže u kućnim poslovima, ali i sama dosta postiže, iako je jednu ruku izgubila u nesreći.

-Nisu videle mnogo u svom životu, osim posla. Tako da je odlično što su dobile ovu priliku – rekla je vođa hora Olga Tuktareva (43), najmlađa „babuška“, koja je došla u selo pre 12 godina kako bi vodila tamošnji klub.

„Babuške“ planiraju da selu ostave i svojevrsnu zadužbinu – ponovnom izgradnjom crkve koja je uništena u „sovjetskoj eri“ – i već su sakupile osam miliona rubalja kako bi izgradnja počela u maju. Grupa je počela kao hor, pevajući na ruskom i na lokalnom jeziku „udmurt“, ali pod vođstvom Tuktareve uradile su i aranžmane za pop hitove „Hotel California“ i „Let it be“.

Povezana vest:  Regionalna web-premijera: VONEVE – IT’S OVER NOW

U Rusiji ih smatraju „egzotičnim“, zbog jezika kojim govore, ali i odeće – nose ručno tkane haljine, papuče od kore koje se zovu „lapti“, kosu umotanu u šal, a oko vrata imaju ogrlice od novčica.  Producent Ksenia Rubcova ih je primetila 2008. na koncertu na kojem su pevale numeru „Yesterday“. Od tada su nastupale u Francuskoj, Finskoj, Mađarskoj i Estoniji, a prvi put su se kandidovale za Evrosong 2010. kada su zauzele treće mesto na nacionalnom takmičenju.