SERBIAN JAZZ BRE 

Projekat “Serbian Jazz, bre!“ u DOB-u
 
Multimedijalni projekat “Sebian Jazz, bre“’ koji se sastoji od izložbe, promocije foto-monografije u izdanju “Službenog glasnika“ i džez koncerta, biće predstavljen 11. aprila u Domu omladine Beograd.
„Serbian Jazz, bre!“ je multimedijalni projekat umetničkog fotografa Ivana Grlića, nastao prvenstveno iz ideje da se prikaže i aktivno promoviše srpska kultura i umetnost, otelovljena u ličnostima kompozitora i interpretatora savremene srpske džez scene, rezultirajući nastankom jedinstvene antologije ovovremenog džeza u Srbiji.
SERBIAN JAZZ BRE 1Na današnjoj konferenciji za novinare dzež muzičar Mihajlo Miša Blam je rekao da je ovaj multimedijalni projekat proizišao iz Grlićevog prethodnog projekta “Serbian soul, bre!“ i primetio da je ova foto-monografija jedan od prvih projekata u kome se pojavljuje ko je ko na srpskoj džez sceni.
Urednik u izdavačkoj kući „Službeni glasnik“ Petar Arbutina rekao je da monografije ne bi bilo bez sinergije i Grlićeve energije i istakao da je „Službeni glasnik“ štampao knjigu da dokaže šta valja na muzičkoj sceni u Srbiji.
Autor projekta Ivan Grlić objasnio je da je izložba dosta kompleksna, da ima 217 radova i da je ““napravio kombinaciju svega i svačega““.
-Izložba će obuhvatati oko 15 video radova koji treba da dobiju formu neke instalacije – sve fotografije malog formata, na kojima se nalaze mnogi poznati džez umetnici, sam odštampao i stajaće u jednom nizu u foajeu – objasnio je on.
On je dodao da će sa druge strane foajea biti postavljeno 40 manjih fotografija, u sali „Amerikana“ biće veliki formati slika dok su četvrti deo izložbe ““živi eksponati““ koji će svirati.
-Monografija se pojavila već u knjižarama – dvojezična je (engleski i srpski), u njoj se nalaze kratke biografije svakog od portretisanih umetnika – ispričao je umetnik, dodavši da je oko 90 umetnika portretisano ali da nisu svi u knjizi, tako da ih je oko 70-ak u njoj.
-Ono što najbolje predstavlja monografiju s obzirom da je foto-monografija je sama izložba – zaključio je Grić.
Na ovoj impozantnoj izložbi naćiće se portreti mnogih umetnika kao što su – Stjepo Gut, Branislav Lala Kovačev, Mića Marković, Miša Krstić, Nada Pavlović, Miša Blam, Lajko Feliks…
Foto-monografija je autentična džez antologija koja je obuhvatila sedam generacija umetnika, sa fotografijama kako doajena, tako i aktuelnih mladih muzičara, time ostavivši svojevrstan vizuelni pečat u vremenu i ovekovečivši jednu stvaralačku džez epohu u Srbiji.
Na koncertu nastupiće preko 45 izvođača, 7 pevačica, 15 kompletnih džez orkestara, kao i mnogi gosti.
Nakon beogradske premijere, projekat započinje turneju po džez festvalima Srbije, kao što je subotički džez festival ““Jaži““, 27. aprila.
Nakon toga slede festivali u Zrenjaninu Kraljevu, Nišu,Valjevu, kao i gostovanja u inostranstvu.

 

Povezana vest:  Eminem tražio 2 miliona dolara za nastup na Superboulu