exit 4

PO IZBORU SVETSKIH MEDIJA EXIT OPET MEĐU NAJBOLJIMA

Britanski dnevni list The Sun, u svom izdanju iz 2. aprila, proglasio je Exit festival jednom od osam najboljih festivalskih destinacija.  The Sun piše da zbog godišnje pauze majke svih festivala, Glastonberija, ostali evropski festivali imaju šansu da zablistaju u punom sjaju, navodeći po čemu je svaki od ovih festivala poseban. Tako se Exit ponovo našao u društvu festivalskih giganata poput Isle of Wight, Fuji Rock i Bestivala.

Kao najveći adut Exita, novinar lista the Sun, Ed Robertson,  navodi fantastičan pogled na Dunav i ceo Novi Sad, koji se prostire sa živopisne Petrovaradinske tvrđave. Novinar navodi i da, sa sastavima New Order i Guns N’ Roses na glavnoj bini festivala, posetioci verovatno ni neće imati puno vremena da uživaju u sjajnom pogledu.

U izboru lista The Sun našli su se i britanski festivali; Isle of Wight, za najbolje festivalsko iskustvo, Bestival kao mesto gde se mogu čuti najaktuelniji bendovi, za festival s najboljim provodom proglašen je T In The Park, dok je Green Man istaknut kao najbolja letnja destinacija za porodične posete. U izboru su se našli i hrvatski Outlook kao najbolji provod za rejvere, španski Benicassim koji je poseban zbog blizine mora i plaže, dok je japanski Fuji Rock proglašen za našašaviji od svih festivala.

Povezana vest:  Dado Topić specijalni gost Brkova sutra u Hali sportova!

Kad je u pitanju cena festivalskih ulaznica, Exit je ubedljivo najpovoljniji, dok cene ostalih festivala variraju od £135, koliko iznosi hrvatski Outlook, preko £300 koliko je potrebno odvojiti za Bestival, pa sve do neverovatnih £902, što je cena turističkog paketa za Fuji Rock. Ne računajući letove, naravno.

Evropska festivalska scena poslednjih godina trpi velike promene. Članak iz Guardiana iz 31. marta ove godine (izvorni članak na:  http://www.guardian.co.uk/culture/2012/mar/31/out-love-british-music-festival?newsfeed=true )navodi da su cene ulaznica za ostrvske festivale dostigle vrtoglave visine. Visoke cene ulaznica, „efekat Olimpijade“,  u kombinaciji sa oštrijom konkurencijom sa kontinenta, dovele su do toga da se sve više Britanaca odlučuje da otputuju na neki od kontinentalnih festivala, pa nije iznenađujuće ni veliko interesovanje britanskih medija za festivale poput Exita. U poslednjih nekoliko meseci zbog konkurencije i finansijskih razloga otkazani su brojni festivali, od kojih su najveći irski Oxegen i britanski Sonisphere. Ovo je svakako šansa za festivale poput Exita da se izbore za svoje mesto na prezasićenom evropskom festivalskom tržištu, na kom je opstanak čak i onih najvećih svake godine sve teži.

Povezana vest:  Novi album Britni Spirs u martu

U prethodnoj dekadi Exit je postao jedan od najvažnijih događaja u Srbiji i regionu, sa ogromnim turističkim potencijalom. Iz godine u godinu u saradnji sa gradskim i republičkim institucijama, kao i Turističkom organizacijom Novog Sada i Turističkom organizacijom Srbije, medijima i naravno posetiocima, Exit svetu šalje sliku jedne bolje, lepše, nasmejane i gostoprimljive Srbije, u kojoj su noći duge, zabavne i tople, a poznanstva nezaboravna.

2010. godine turisti su za vreme Exita u Srbiji i Novom Sadu, po proračunu auditorske kuće Booze Allen Hamilton ostavili 13 miliona evra. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je, zahvaljujući između ostalog i Exitu, 2009. godine zabeležila porast broja stranih turista, bez obzira na svetsku ekonomsku krizu.

Imidž festivala koji ugosti preko 50 nacija sveta, od Novozelanđana, stanovnika Singapura, Ekvadora i Svazilenda, sve do Čileanaca, ove godine unapređen je otvaranjem novih tržišta, među kojima su Rusija, Ukrajina, Skandinavija i Grčka. Tako će se posetioci iz ovih zemalja pridružiti mladim ljudima koji tradicionalno dolaze na festival iz Velike Britanije, Holandije, Ex-Yu zemalja, Bugarske, Rumunije,  zahvaljujući uspešnoj saradnji i promociji u ovim državama na kojima Exit već godinama radi.

Članak u listu „Sun“ je još jedna potvrda popularnosti Exit festivala, nakon što je u junu prošle godine internacionalno izdanje CNN-a , CNN World Fiesta, u članku o muzičkim festivalima širom sveta, uvrstio Exit među devet najboljih festivala na svetu. CNN je tako prošle godine uvrstio  Exit u prestižno društvo muzičkih festivala kao što su britanski Glastonberi, danski Roskilde i japanski Fuji Rock.

Povezana vest:  Šer najavila novi album "Closer To The Truth"

Originalnu vest iz lista „The Sun“ možete pročitati na: http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/travel/article4232344.ece

Nastup na ovogodišnjem Exit festivalu do sad su potvrdili Guns N’ Roses, Duran Duran, New Order, Plan B, Gossip, Wolfmother, Skindred, Little Dragon, The Toy Dolls, Buraka Som Sistema, Street Dogs, D.R.I, Sneaky Sound System, When Saints Go Machine, Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah, The Chain, dok na svetski poznatoj Dance Areni nastupaju Avicii, Richie Hawtin, Laurent Garnier LBS, Miss Kittin, Felix Da Housecat, Totally Enormous Extinct Dinosaurs Live, Azari & III live, Art Department, Maceo Plex, Brodinski, kao i članovi Cadenza etikete, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.

Ulaznice za Exit koji će se održati od 12. do 15. jula 2012. su u prodaji. Više informacija o ulaznicama i prodajnim mestima može se pronaći na: www.exitfest.org i www.gigstix.com.

ULAZNICE:

Promo cena: 6990 dinara

Popust za studente i srednjoškolce: 5490 dinara

Redovna cena: 10990 dinara