PlakatWEB-jazz_day

Nišville obeležava Internacionalni Dan Džeza
 
Nišville jazz festival u saradnji sa klubom Feedback u ponedeljak 30. aprila pridružiće se obeležavanju Svetskog dana džeza.  Program će otvoriti mladi niški sastav Jazzbooka koji će 16 avgusta nastupiti i na otvaranju Nišville jazz festivala.  Inače, ovaj bend, osnovan je na inicijativu direktora Nišvilla Ivana Blagojevića kao festivalski projekat, odnosno, kao direktan rezultat serije beplatnih workshopova  workshopova. Svoj dolazak su najavili mnogi niški jazz muzičari, pa će se posle oficijelnog nastupa, obeležavanje Dana džeza nastaviti kao džem sešn.
Početak programa je u 21:00, a besplatne ulaznice se u petak i subotu mogu podići u klubu Feedback od 21:00 do 02:00.
Svetski, odnosno, Internacionalni dan džeza koji će se obeležavati svake godine 30. aprila, proglašen je nedavno na konferenciji UNESKO-a, na inicijativu velikog muzičara Hernbija Henkoka koji je i amasador dobre volje najznačajnije svetske organizacije koja se bavi kulturom i umetnošću.
Herbi Henkok je posle glasanja rekao da nije nimalo iznenađen činjenicom da je ova odluka doneta veoma lako, jer je u poslednjih više od pola veka, džez postao glas slobode u brojnim zemljama sveta.

 

Povezana vest:  EXIT Leto ljubavi 2017. okupilo preko 350.000 ljudi na četiri festivala u regionu!