boney_m

Intervizija – bivši komunistički odgovor na Evroviziju

 

Kada zbog Gvozdene zavese Sovjetski savez nije mogao da učestvuje u takmičenju za Pesmu Evrovizije, komunističke zemlje osnovale su svoje rivalsko takmičenje za najbolju pesmu – Interviziju. Intervizija je rođena u avgustu 1961. godine svega nedelju dana posle pojavljivanja jedne, znatno zlokobnije „ikone“ Hladnog rada – Berlinskog zida. Kada je podela Evrope postala fizička realnost, umetnici sa Istoka okupili su se u Gdanjsku u Poljskoj na socijalističkom muzičkom takmičenju.

Na ideju, zanimljivo, nije došao neki funkcioner Komunističke partije već poljski pijanista Vladislav Špilman – čiji je život na filmsko platno preneo Roman Polanski u ostvarenju „Pijanista“. Ubrzo je, prenosi BBC, postalo jasno da brodogradilište nije idealno rešenje za Špilmanovo takmičenje i njegova muzička ekstravaganca je 1964. prebačena u poljsko izletište Sopot, a spektakularni amfiteatar na otvorenom – Šumska opera, postao je dom godišnjeg muzičkog nadmetanja.

-Špilman je pozivao pevače iz celog sveta, a ne samo iz istočne Evrope – kaže poljska novinarka Marija Šablovska.

-Originalna ideja bila je da svi pevaju poljske pesme. Festival je postao veoma popularan u celom Istočnom bloku.

Povezana vest:  TOM NOVY U KLUBU JULIAN LOFT

Tokom 1970-ih festival u Sopotu pretvoren je u nešto mnogo veće – komunistički izazov Evroziji i sredstvo za širenje propagande u istočnim zemljama. Takmičenje je 1977. preimenovano u Inteviziju. Intervizija nije bila kopija Evrovizije, budući da su postojale ključne razlike. Zemlja – pobednica takmičenja nije bila domaćin narednog, jer se svako takmičenje održavalo u Poljskoj.

Dok su na Evroviziji stvari prilično precizne, izvođači imaju tri minuta za pesmu, u Interviziji je ključna bila improvizacija, što je ponekad otežavalo život direktoru Televizije Poljske Jeržiju Gruzi.

-Jedna Čekoslovakinja je na pozornici ostala 45 minuta. Pevala je i pevala i pevala“, rekao je Gruza. „Moj posao je bio da je skinem sa pozornice i umalo nisam doživeo srčani udar. U međuvremenu, ona se umorila i otišla – priseća se on.

Drugom prilikom, ruska pevačica Ala Pugačeva imala je „religiozni momenat“ na sceni koji nije impresionirao ateiste u TVP. Marla Rodovic predstavljala je Poljsku na prvoj takmičenju sa velikim dobošem i cimbalima prikačenim na leđa. Pevala je o drvenim leptirima, šećernoj peni i konjićima za ljuljanje, a njen prateći bend stajao je iza oštreći noževe. Na kraju pesme, muškarac u smokingu je pustio na slobodu desetak golubica. Rodoviceva nije impresionirala žiri, ali jeste publiku koja joj je dodelila nagradu – 40 ruža i Fijat. Takmičenje nije bilo ograničeno na Sovjetski savez i njegove satelitske države. Kuba je bila redovan takmičar Intervizije i, zanimljivo, Finska.

Povezana vest:  EXIT KAMP 2013. kod otvorenih bazena SPENS-a

Kako prenosi BBC za sada se ne zna da li je uzrok učešća Finske bila frustracija što nikada ne pobeđuju na Evroviziji ili su želeli da ostanu neutralni tokom Hladnog rata. U svakom slučaju Finska je 1980. poslala jednu od svojih najvecih zvezda – Marion Rung koja je Finsku predstavljala i na Evroviziji 1962. Njena balada toliko je dirnula žiri u Sopotu da su je proglasili pobednikom takmičenja.

Ono što je Interviziju činilo posebnom za milione gledalaca u sovjetskom bloku nisu bile pesme lokalnih takmičara, već gosti sa Zapada, među kojima Glorija Gejnor, Petjula Klark i Boni M. Njihovi nastupi bili su retka prilika da ljudi sa Istoka vide muzičke trendove Zapada. Do leta 1980. takmičenje u pevanju bilo je poslednje na umu organizatora Intervizije. U Lenjinovom brodogradilištu u Gdanjsku radnici su krenuli u štrajk. Njihova akcija bila je direktan izazov celom komunističkom sistemu, a dogodila se u rodnom mestu pokreta Solidarnost. I sve nadomak Sopota.

Povezana vest:  Izbor jednog od kandidata za Pesmu Evrovizije 14. decembra

-Mislim da je štrajk u brodogradilištu počeo zbog Intervizije, kako bi iskoristili medijsku pažnju – rekao je voditelj Intervizije – Bromski.

-Znali su da će tamo biti mnogo medija pa su namerno to i pokrenuli.

Takmičenje je tada održano poslednji put. Godinu dana kasnije, poljske vlasti proglasile su vanredno stanje, tenkovi su izašli na ulice i došlo je do sukoba demonstranata i policije. Nekoliko godina kasnije, takmičenje se ponovo vratilo na scenu pod imenom „Muzički festival Sopot“, ali više nikada nije dostiglo slavu Intervizije. Ubrzo potom srušen je i Berlinski zid i komunizam prevaziđen, a veći deo istočnog bloka postao je deo ujedinjene Evrope i Evrovizije.