Zeljko_RTS

EUROSONG 2012 AZERBEJDŽAN

Sutra počinje „Pesma Evrovizije“

 

Takmičenje za „Pesmu Evrovizije“, 57. po redu, na kome će nastupiti predstavnici 42 zemlje, počinje sutra u Kristalnoj dvorani Baku, u Azerbejdžanu, a srpski predstavnik Željko Joksimović nastupa u drugom polufinalu, 24. maja. Prve takmičarske večeri u Kristalnoj dvorani nastupiće predstavnici 18 zemalja: Crne Gore, Islanda, Grčke, Letonije, Albanije, Rumunije, Švajcarske, Belgije, Finske, Izraela, San Marina, Kipra, Danske, Rusije, Mađarske, Austrije, Moldavije i Irske.

Drugo polufinale otvoriće Joksimović pesmom „Nije ljubav stvar“, a uslediće predstavljanje takmičara iz Makedonije, Holandije, Malte, Belorusije, Portugala, Ukrajine, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Švedske, Gruzije, Turske, Estonije, Slovačke, Norveške, Bosne i Hercegovine i Litvanije. Po 10 takmičara iz oba polufinala, koji dobiju najveći broj glasova publike i žirija, plasiraće se u finale, koje se održava 26. maja.

Povezana vest:  Otkrivena spomen ploča posvećena Milanu Mladenoviću

Pravo direktnog prolaska u finale imaju predstavnici „Velike petorke“ – Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija i Španija i predstavnik zemlje domaćina Evrosonga – Azerbejdžan. Ove godine je, kako navodi RTS, vraćeno ranije pravilo po kojem će publika moći da glasa tek nakon svih odslušanih kompozicija i odgledanih nastupa tokom svake pojedinačne večeri programa.

Povezana vest:  Jinx oduševili publiku nastupom u Amstel pivari u Novom Sadu

Italija, Azerbejdžan i Španija glasaju u prvom polufinalu, dok će Velika Britanija, Francuska i Nemačka glasati u drugom polufinalu. Joksimovića, koji kao izvođač drugi put učestvuje na Evrosongu, a četvrti put kao kompozitor, pratiće „Ad hok orkestar“, u sastavu: Ksenija Milošević, Olga Vulović, Miloš Nikolić, Dušan Alagić i Dragan Krstić.

Favorit ovogodišnje „Pesme Evrovizije“ je, sudeći po kladionici „Vilijam Hil“, švedska predstavnica Lorin, a za njom slede Rusija, Italija, Velika Britanija i Srbija.  U 57. Evrosong uloženo je, prema nekim procenama, oko 50 miliona evra, što ga čini najskupljim izdanjem u istoriji takmičenja.

Povezana vest:  EXIT MUSIC HOUR NA MTV KANALU

Domaćini će biti voditeljke Lejla Alijeva i Nargiz Berk-Petersen, kao i pevač Eldar Gasimov, koji je u duetu sa Nigar prošle godine na takmičenju doneo Azerbejdžanu pobedu. Sve tri večeri RTS će direktno prenositi od 21 čas na programima RTS 1, SAT RTS, Digital i Test HD RTS.