jedward_Eurosong_2012

Da li je Evrovizija odskočna daska za uspeh?

 

Prvo polufinale 57. takmičenja „Pesma Evrovizije“ održano je sinoć u Bakuu, prestonici Azerbejdžana. Postavlja se, međutim, pitanje da li ovo nadmetanje, koje mnogi upoređuju sa paradom kiča, može da bude odskočna daska za uspeh u karijeri onih koji na njemu nastupaju? Da li će ijedna numera sa Evrosonga postati svetski hit? Ništa nije manje sigurno. Pobednici nekoliko prethodnih takmičenja su brzo utonuli u zaborav. Ko je skoro čuo za El i Niki, Lenu, Aleksandra Ribaka ili Dimu Bilana?

Povezana vest:  Vasil Hadžimanov Band koncertom na Kalemegdanu najavljuje novi album!

Iako danas Evrovizija deluje pomalo staromodno, pa čak i prevaziđeno, to nije uvek tako bilo. Pamte se vremena kada je pojavljivanje na ovom takmičenju moglo da znači početak velike muzičke karijere.  Agneta, Beni, Bjern i Ani Frid postigli su 1974. ogroman uspeh pesmom „Waterloo“ koja je te godine pobedila na Evroviziji. Od tada je ABBA prodala više od 370 miliona albuma širom sveta.

Povezana vest:  Skunk Anansie izdaje album na jesen

Odmah iza švedske grupe je Selin Dion koja je 1988. izabrana da predstavlja Švajcarsku na takmičenju. Slavna Kanađanka je te godine trijumfovala sa pesmom „Ne partez pas sans moi“, a ubrzo potom je snimila nekoliko velikih hitova, među kojima je „My heart will go on“, čuvena tema filma „Titanik“.

Irac Džoni Logan je jedini pevač koji je dva puta pobedio na Evroviziji: 1980. pesmom „What“s Another Year“ i 1987. sa romansom „Hold me now“. Autor je i numere „Why me“ sa kojom je Linda Martin pobedila 1992.  Još redovno nastupa i aktivno učestvuje u dešavanjima vezanim za Evroviziju.

Povezana vest:  RICHMOND FONTAINE + REBEL STAR 23. MARTA U GUN CLUBU

Italijanski pevač Toto Kutunjo, pobednik na takmičenju za Pesmu Evrovizije 1990, sa pesmom „Insieme“, koja je bila posvećena padu Berlinskog zida i ujedinjenju Evrope, doživeo je kasnije ogroman uspeh hitom „L“Italiano“ koji je dugo bio popularan u mnogim evropskim zemljama. Kutunjo je do danas prodao više od 97 miliona albuma.