Xenia_coverCD grupe XENIA uskoro u prodaji

Drugo izdanje iz edicije 2 na 1, koji je izdala Croatia Records, a koji treba uskoro da se nađe u Jugotonu, je CD riječke grupe Xenia. Na ovom CDu se nalaze dva albuma „Kad nedelja prođe“ i „Ko je to učinio“.
Kad je godine 1982. objavljen singl „Moja prijateljica/ Povezi me“, odmah je postalo jasno da je rok grupa Xenia netipičan slučaj. Karijera Xenie krenula je brzim tempom: već nakon dva zagrebačka nastupa grupa je dobila ugovor za snimanje ploče i u švedskom studiju kod producenta Tihomira Varge snimili su pesme za album „Kad nedelja prođe“. Pesma „Povezi me“ sa prvog singla na albumu je dobila naziv „Vetar u kosi“ a uspešan ženski rok senzibilitet pogodili su i u temama „Iznenadi me“, „Moja prijateljica“ i „Ti“.
Drugi LP „Ko je to učinio“ snimaju sa Vedranom Božićem kao producentom. Gosti su bili klavijaturisti DavorTolja (Denis & Denis) i Asmin Lukač (Qua-tebriga), saksofonista Marino Margitić, dok je Božić svirao gitare. Sa te ploče se izdvaja veliki radijski hit „Troje“, dok je ostali deo materijala sasvim ujednačen. Uprkos medijskoj popularnosti, ploča ne postiže zadovoljavajući tiraž i zbog toga Robert Funčić odlučuje da prekinu sa zajedničkim radom.
Grupa Xenia je prestala sa radom 1985. godine i sa dva fenomelna albuma zauzela visoko mesto u kalendaru Yu Rocka. 

Povezana vest:  Dženifer Lopez piše memoare