PMG_Kolektiv 

Završen Balkan Streets festival u Vranju
 
Četvrti po redu Balkan Streets festival, održan je od 21. do 24. juna u Vranju uz učešće velikog broja muzičara i umetnika sa celog Balkana, ali i iz ostatka Evrope.
Festival je počeo i završio se prikazivanjem filmova sa festivala DORF u lokalnom baru Ladovina. Prve večeri vranjskoj publici predstavio se Gjorgi Janevski, reditelj filma Ako nikoj ne sviri, koji je otvorio predfestivalsko veče. Prikazano je pet filmova, a u planu je prikazivanje novih filmova sa DORF-a tokom leta u saradnji sa loklanim, omladinskim institucijama, partnerima u realizaciji Festivala.
Muzički segment programa obe festivalske večeri otvarali su mladi i neafirmisani bendovi sa vranjske demo scene u skladu sa ciljem Balkan Streets festivala da ove muzičare različitih stilova predstavi što široj publici.
Drezdenski Marrakesh i haški Groove embassy razigrali su publiku za nastup odlično raspoloženog dvojca Multietnička atrakcija i poznatog beogradskog benda Jarboli. Prvo veče je zatvorio holandski kantautor Dyzack.
Druge večeri se, posle dva domaća demo benda, publici predstavio odlično usviran skopski PMG kolektiv, a posle njih je na scenu izašao čuveni hrvatski bend Psihomodo pop koji je napunio atrijum Omladinskog kulturnog centra i oduševio sve generacije koje su se našle u publici. Uzbuđenu publiku je za kraj prijatno iznenadio banjalučki sastav Sopot čija je gotovo svaka numera pozdravljena ovacijama.
Tokom Festivala mladi su imali prilike da pokažu svoje kreativno stvaralaštvo na Sajmovanju i Angažovanom stageu, na štandovima na kojima su se našli: projekat Dance4life/Igraj za život, promo-materijali partnerskih organizacija i organizacija civilnog sektora, ali i Dom zdravlja i program doniranja organa, mladi koji su radili grafite i crteže, devojke koje su radile frizure i nakit, mladi koji su pokazivali veštine žongliranja, do mobilnog stagea koji je kružio gradom promovišući Festival i angažovani i street art u prepodnevnim satima. Njega je propratilo preko 500 građana Vranja, prolaznika na centralnom gradskom šetalištu.
Pored Vranja, Festival će se održati 29. juna u Vukovaru (Hrvatska), 30. juna u Tešnju (BiH), a početkom septembra imaće i svoje holandsko izdanje.
Ove godine festival u Vranju je podržan od strane Evropske Unije, preko IPA programa (u okviru projekta Muzika bez granica – Music Without Borders), Ministarstva omladine i sporta, Grada Vranja, Grada Drezdena, holandskih kulturnih fondova.
Projekat Muzika bez granica (Music Without Borders) čiji je nosilac organizacija KulturAktiv iz Drezdena, Nemačka, a partneri Generator iz Vranja, Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara i Taksirat iz Skoplja, stavlja u fokus muzičare i muzičke operatere, uključujući i nevladine organizacije, lokalne vlasti, menadžere, festivale i izdavače. Poseban cilj projekta je razmatranje mesta mladih i talentovanih muzičara kojima je potrebna podrška u razvoju karijere i talenta.

 

Povezana vest:  Džastin Biber ipak nije otac, Maraja Jiter povukla zahtev za utvrđivanje očinstva