1_Madonna
Madona želi da pomogne obuku hirurga u Malaviju

Pop pevačica Madona inicirala je novu akciju prikupljanja sredstava da bi pomogla obuku dečjih hirurga u Malaviju, dve godine nakon što je obustavljen njen projekat izgradnje akademije za devojke u toj afričkoj zemlji zbog navodnog lošeg rukovođenja, prenosi AFP.
Kroz svoju humanitarnu organizaciju „Raising Malawi“ (Uspon Malavija), registrovanu u SAD, „kraljica popa“ je uputila mejlove svojim obožavaocima, oslovljavajući ih sa „dragi prijatelju“, s molbom da pomognu njen novi poduhvat.
-Da li biste razmotrili da poklonite pet dolara ili više i pomnognete ljude poput doktora Erika Borgstajna, koji je godinama jedini dečji hirurg u Malaviju koji pomaže siročićima i ugroženoj deci u toj zemlji?- napisala je Madona.
Malavi, gde je 39 odsto od 13 miliona stanovnika siromašno, ima više od milion siročadi i ugrožzene dece, a manje od 200 doktora.
Predstavnici Madonine humanitarne organizacije objasnili su da doktor Borgstajn ima više hiljada pacijenata godišnje i obavi na stotine operacija kojima spasava živote deci. Takođe obučava studente medicine, naročito u oblasti dečje hirurgije, zahvaljući finansijskoj pomoći organizacije „Raising Malawi“.
‘Raising Malawi’ je prethodnih šest godina ostala posvećena pomaganju siročićima i ugroženoj deci u Malaviju. To ne bi bilo moguće bez pomoći vas, koji delite našu misiju za okončanje siromaštva i teškoća u zemlji koja ima milion siročadi“, poručili su predstavnici Madonine humanitarne organizacije.
Nije jasno koliko novca Madona traži u svom novom poduhvatu, koji je usledio nakon više od godinu dana nakon što je njena humanitarna organizacija odustala od izgradnje akademije za devojke, u vrednosti od 15 miliona dolara, 15 kilometara od glavnog grada Malavija – Lilongve.
Akademija je trebalo da obezbedi 500 stipendija za devojke siromašnog porekla i iškoluje buduće doktore i lidere te zemlje. Međutim, od tog projekta se odustalo, a u javnosti su se pojavili navodi o lošem rukovođenju, preteranom trošenju novca na kancelarije i automobile, dok je revizor otkrio zloupotrebu 3,8 miliona dolara.
Madona, koja je usvojila dvoje dece iz Malavija – Mersi Džejms i Dejvida Bandu, izjavila je da je shvatila da akademija ne bi bila dovoljna s obzirom na to da dve trećine devojaka u toj zemlji ima samo osnovno obrazovanje i dodala da želi da pomogne hiljadama, a ne stotinama devojaka, osnivanjem više škola.
Ona je rekla da je usredsređena na izgradnju desetak škola širom zemlje, u kojima bi se školovalo svake godine najmanje 1.000 dece, a polovina bi bile devojčice.

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi u SAD