dave-douglas

Beogradski džez festival: Više muzike za manje para
 
Beogradski džez festival, 28. po redu, biće održan od 25. do 28. oktobra, a organizatori najavljuju, uprkos krizi i manjem budžetu, bolji program nego prethodnih godina.
Publiku očekuju koncerti vrhunskih majstora džeza, od 19.30 časova do kasnih noćnih sati. Većina koncerata biće održana u obnovljenim salama Doma omladine Beograda.
Tema ovogodišnjeg festivala je „Umetnost trube“, a najveći deo programa već je potvrđen.
Među učesnicima su kvintet „Sound Prints“ koji vode velikani savremenog džeza, trubač Dejv Daglas i saksofonista Džo Lovano, nudeći originalnu inspiraciju delom Vejna Šortera.
Koncert će održati i Ursula Raker, američka pevačica i pesnikinja, čija muzika „plovi vodama“ bluza, filadelfijskog soula, avangardnog džeza, hip-hopa i elektronike.
Beogradska publika imaće priliku da čuje i Ambrosa Akinmuzira, jednog od trenutno najboljih mladih trubača na svetskoj džez sceni.
Sa samo 30 godina iza sebe na listama najboljih ostavlja brojne istaknute džezere, a izabran je i za trubača 2012. godine od strane Svetske asocijacije džez novinara i časopisa „DownBeat“.
Džeri Gonzales je „veteran čarobnjak“ na trubi i udaraljkama, jedno od najslavnijih imena latin džeza svih vremena, vođa čuvenog njujorškog „Fort Apaće Band“-a.
Na listi učesnika ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je i bend „Mostly Other People Do The Killing“, najbolji novi džez bend 2009. po oceni časopisa „DownBeat“.
Okarakterisani su kao izazovni, otvoreni, beskompromosni i radikalni, heroji njujorškog avangardnog džeza, a predvodi ih odličan trubač Piter Evans.
Najavljen je i nemačko-dansko-francuski trio „Das Kapital“, koji izvodi dela legendarnog kompozitora klasične, kabaretske i filmske muzike Hansa Ejslera, u novom tumačenju.
Različitim sadržajima biće obeleženo 30 godina od izdavanja albuma „Balkan Imprešions“ Lale Kovačeva, koji predstavlja jedan od najvažnijih doprinosa svetskoj džez istoriji sa ovih prostora.
Organizatori su nagovestili da publiku očekuje i veliko iznenađenje.
Cilj festivala je da omogući što većem broju posetilaca da prisustvuju koncertima renomiranih inostranih džez umetnika uz najjeftinije ulaznice u poređenju sa evropskim festivalima i festivalima u regionu, navedeno je u najavi Doma omladine Beograd.
Prošlogodišnji, 27. Beogradski džez festival, bio je, po opštoj oceni publike i kritike, najuspešniji od kada je ovaj međunarodni muzički događaj obnovljen 2005. godine.

 

Povezana vest:  Zabranjeno pušenje u Novom Pazaru