Međunarodno takmičenje Muzičke omladine za violončeliste 

muzicka_omladina_violinceloČetrdeseto međunarodno takmičenje Muzičke omladine, jedne od 11 manifestacija od posebnog značaja za grad, održaće se od 21. do 30. marta u Beogradu, u dvorani Kolarčeve zadužbine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Organizator je Muzička omladina Beograda, koja je kao nacionalna sekcija član Međunarodne federacije muzičke omladine pod okriljem Uneska. 
– Već četiri decenije, Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u našem glavnom gradu predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u internacionalnim karijerama mladih muzičkih umetnika, budući da im pobeda na beogradskom nadmetanju otvara vrata velikih međunarodnih koncertnih podijuma i festivala – rekla je sekretarka za kulturu Ivana Avžner. 
Za ovogodišnje takmičenje, posvećeno violončelu i muzici 20. veka, prijavila su se ukupno 64 kandidata iz 20 zemalja sveta: Koreje, SAD, Rusije, Turske, Belgije, Kine, Ukrajine, Uzbekistana, Bugarske, Brazila, Španije, Letonije, Poljske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Francuske, Norveške, Mađarske i Srbije. Njihove nastupe ocenjivaće međunarodni žiri kojem predsedava slavna čelistkinja Natalija Gutman, a u njemu će se naći i prvi pobednik beogradskog takmičenja iz 1975. godine Mineo Hajaši iz Japana.  
– U planu za ovu godinu bilo je da se na podijumima pojave ne samo violončelisti već i majstori gitare, ali smo se zbog ekonomske krize usredsredili na violončelo. To je urodilo plodom jer se prvi put prijavilo više od 60 takmičara, od kojih je izabrano oko 40. Beograd je postao privlačan za mlade muzičare, a rimski brojevi XL, koji su u nazivu festivala, simbolično govore o veličini takmičenja – kazala je Mirjana Tomić, direktorka Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine.

Povezana vest:  Niki Minaž plaća školarinu fanovima