Nisville2011-ilustracija1

Niški džez festival – Nišvil od 14. do 19. avgusta

Najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope Niški džez festival, održaće se od 14. do 19. avgusta u niškoj Tvrdjavi i paralelno u pet gradova u Srbiji, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda.

Kao i prethodnih pet godina, koliko traje saradnja sa KCB, program Nišvila je najavljen sedam dana pre otvaranja u prestonici gde će ova manifestacija gostovati 18. i 19.avgusta sa dve koncertne večeri u Surčinu.

Direktor Nišvila Milan Blagojević najavio je da će 29. Nišvil biti najveći festival do sada uprkos otežanim materijalnim uslovima koji su nastali jer ministarstvo kulture nije podržalo festival kako je očekivano obzirom da ga je prošle godine proglasila manifestacijom od nacionalnog značaja i da je Nišvil jedina kulturna manifestacija koja je dobitnik statue „Najbolje iz Srbije“.

Povezana vest:  Bend Svi na pod! Predgrupa sastavu AIR

„Ovogodišnji Nišvil odvijaće se paralelno u pet gradova, na deset bina biće održano 80 koncerata sa više od 400 izvodjača“, rekao je Blagojević i dodao da će 29. Nišvil biti u znaku violine zahvaljujući legendarnom francuskom violinisti i kompozitoru Žanu Liku Pontiju koji će sa svojim bendom otvoriti festival 16. avgusta.

Program počinje na River stejdžu, amfiteatru na keju 14. i 15 avgusta gde će izmedju ostalih nastupiti Dado Topić i Orkestar Bobana i Marka Markovićau okviru programa „Prijatelji Šabanu Barjamoviću“, posvećenom velikom niškom muzičaru.

Povezana vest:  Splitski tenor Goran Karan šarmirao dame svojim glasom

Od 16. do 19.avgusta program Nišvila će ići paralelno na sedam bina: mejn stejdž, open stejdž, matine, midnajt džem sešn i muvi stejdž a tokom trajanja 29. Nišvila biće organizovani koncerti širom Srbije.

Gosti ovogodišnjeg Nišvila, jedan od najboljih svetskih big bendova, Briselski džez orkestar i solisti portugalska pevačica Marija Žoa i belgijski pevač Dejvid Links održaće koncert u Vranju 17.avgustai. Orkestar koji je učestvovao u snimanju muzike za film nagradjen Oskarom „The Artist“ predstaviće se numerama iz opere „Porgi i Bes“ Džordža Geršvina.

Ljubitelje džeza na ovogodišnjem festivalu obradovaće nastup njujorškog kvinteta „Opus 5“ koji okuplja najtraženije muzičare aktuelne džez scene ali i neobičan nastup članova sastava „Nema problema“ iz Italije koji svoj stil baziraju na muzici Roma sa Balkana uz klezmer i „špageti džez“ uticaje.

Povezana vest:  Novim singlom "Hunger" Florence + The Machine najavljuju studijsko izdanje "High As Hope"

Makedonski gitarista i kompozitor Toni Kitanovski poznat po uzbudljivim fuzijama džez i vorld muzike, muzičkim eksperimentima u kojima spaja muziku istoka i zapada, nastupiće sa kubanskim perkusionistom Oskarom Salasom.

Gosti ovogodišnjeg Nišvila biće i izraelski multiinstrumentalista Amir Gvircman, jedan od najupečatljivijih muzičara savremene džez scene, zatim rege sastav koji predvodi Ras Abraham, pevač koji je osim na rodnoj Jamajci popularan u SAD i Evropi i po ocenama kritike i publike jedan od najuzbudljivijih džez sastava britanske scene „Get The Blessing“.