beastieboys

„Bisti Boj“ Jauk zabranio upotrebu svog dela u reklamama
 
Pokojni član grupe „Beastie Boys“ Adam Jauk, poznat kao MCA, naveo je u svom testamentu da njegova muzika i fotografije ne smeju da se koriste u reklamama.
„Ni u kom slučaju moja fotogafija ili muzika ili umetničko delo koje sam stvorio ne smeju biti korišćeni u reklamne svrhe“, navodi se u testamentu overenom ove sedmice u sudu u Njujorku.
Jauk je preminuo od raka u maju, u 47. godini.
Testamentom je svoju 6,4 miliona dolara vrednu imovinu ostavio udovici Dehen i njihovoj 13-godišnjoj kćerci, a Dehen ima prava i na prodaju i vođenje njegove umetničke zaostavštine.
Magazin „Roling ston“ navodi da je fraza „muzika ili umetničko delo koje sam stvorio“ dopisana rukom.
Jauk je osnovao grupu „Beastie Boys“ sa reperima Ad Rokom i Majkom Dijem tokom 1980-ih i poznati su po brojnim hitovima uključujući „Fight for Your Right (to Party)“ i „Sabotage“.
Velike korporacije često koriste fotografije preminulih muzičara, poznatih ličnosti ili istorijskih figura u svojim reklamama, poput kompanije „Epl“ koja je u svojoj kampanji „Misli drugačije“ iz 1997. godine koristila fotografije Džona Lenona, Martina Lutera Kinga mlađeg i Gandija.
Ove sedmice preostali članovi „Beastie Boysa“ podneli su tužbu protiv američkog proizvođača sokova, kompanije „Monster“, zbog kršenja autorskih prava i neovlašćenog korišćenja njihove muzike u promotivnim spotovima firme.

 

Povezana vest:  LETO STIŽE RANIJE NA MTV UZ 5 SECONDS OF SUMMER