rolling_stones

Trijumfalan povratak „Roling Stonsa“ na scenu

„Roling Stonsi“ trijumfalno su se vratili na londonsku pozornicu sinoć prvim od pet koncerata planiranih povodom 50 godina rada. Kako prenose svetske agencije, čuveni britanski bend nije pokazao nikakve znake starenja ili umora – osim na izbrazdanim licima. Frontmen Mik Džeger, koji je bio u savršenoj vokalnoj formi, njihao se i plesao tokom dvoiposatnog koncerta.
Stonsi su sa stilom obeležili pola veka postojanja emotivnom svirkom na kojoj su se bivši basista Bil Vajnman i gitarista Mik Tejlor pridružili starim prijateljima na sceni prepune londonske O2 arene.
Sinoćnji koncert prvi je od pet mega koncerata zakazanih povodom 50 godina od kada se bend prvi put pojavio u jednom malom londonskom klubu odlučan da oda poštu majstorima američkog bluza.
Džeger, koji je sinoć nastupio u uskim crnim pantalonama, crnoj košulji i svetlucavoj kravati, zahvalio se publici na lojalnosti. 
-Neverovatno je da i dalje ovo radimo a neverovatno je i da vi i dalje kupujete naše ploče i dolazite na naše koncerte. Hvala vam, hvala, hvala – rekao je on.
Gitarista Kit Ričards, čiji je opstanak iznenadio mnoge koji su mislili da će podleći drogi i alkohola, bio je još otvoreniji „Uspeli smo. Srećan sam što vas vidim. Srećan sam što vidim bilo koga“.
Žestoka svirka benda, kako prenosi AP, nije bila šala a dodatnu draž dali su joj Tejlor koji je svirao tokom „Midnight Rambler“ i Meri Džej Blajdž koja je podigla publiku na noge izvevši sa Džegerom „Gimme Shelter“.
Bend će pola veka postojanja proslaviti još jednim koncertom u Londonu i tri u Njujorku.
Zanimljivo je da je čak i uvek ozbiljni Vajman na kratko pokazao da ume da se smeje, dok se pozdravljao sa Ričardsom i Ronijem Vudom. Koncert je počeo kratkim video omažom Eltona Džona, Igija Popa i Džonija Depa koji su hvalili smelost i snagu Stonsa. Stonsi su, za uzvrat, odali poštu muzičarima koji su oblikovali njihov zvuk – Džonu Li Hukeru, Otisu Redingu, Bobu Dilanu, Džoniju Kešu…
Grupa je profesionalnu karijeru počela imitiranjem Amerikanaca čiju su muziku voleli alu su ubrzo razvili svoj stil i hiljade imitatora. Na koncertu su najpre svirane starije numere koje se inače retko mogu čuti uživo, uključujući i obradu „I Wanna Be You Man“ Džona Lenona i Pola Makartnije, kao i originalnu numeru „Is’s All Over Now“.
Grupa nije zaobišla i mračnije numere uključujući „Paint It Black“ i „Sympathy for the Devil“ koju je Džeger otpevao ogrnut crno-ljubičastim plaštom od veštačkog krzna koji je bio podsetnik na njegov satanski imidž krajem 1960ih.
Čak se i našalio o jednoj bolnoj tački benda rekavši publici da ih čeka iznenađenje. „Odsviraćemo ceo ‘Satanic Majesty’s Request’ album“, rekao je on aludirajući na jedan od najmanje omiljenih albuma grupe, psihodeličnu ploču koja je brzo po objavljivanju zaboradljena.
Bend nije ispunio ovo ovećanje.
Džeger se takođe i našalio povodom žalbi fanova da su karte za koncert bile preskupe rekavši, dok je pokazivao na gornje redove arene: „Kako je vama tamo sa jeftinijim kartama? Samo ta sedišta nisu jeftina, to je problem“.
Agencija AP navodi da je Džeger delovao nostalgičnije nego inače, pričom o starim vremenima i pitanjem da li se u publici nalazi neko ko ih je video 1962. kada su prvi put nastupili.
DŽeger je rekao i da je 2012. bila fantastična godina za Britaniju i da su Stonsi umalo propustili svoju šansu jer nisu učestvovali u Olimpijadi, dijamantskom jubileju kraljice niti novom dilmu o Džejmsu Bondu.
-Jedva smo se provukli ali se osećamo odlično – rekao je Džeger.
Mini turneja Stonsa kulminacija je nekoliko vrlo zaposlenih meseci, snimanja i proba benda koji je prvi put nastupio u klubu Marki u londonskom Oksford stritu u julu 1962. Osim koncerata, povodom 50 godina benda, objavljen je i foto album, dve nove pesme, video spot, dokumentarac a fanovima je priređeno i nekoliko pripremnih svirki u Parizu. Bendu je, inače, malo nedostajalo da se potpuno raspadnu. Grupa je uzela veliku pauzu od 2007. zbog Vudove borbe sa alkoholizmom, a i Džeger i Ričards su se sukobili oko Ričardsovih komentara na račun Džegera u autobiografiji iz 2010.

Povezana vest:  „Sve laži sveta" na vinilu