kraftwerk

Koncert grupe „Kraftverk“ u londonskom Tejt modernu

Nemački pioniri elektronske muzike „Kraftverk“ održali su prvi od osam uzastopnih koncerata u londonskom muzeju Tejt modern.
Svaki od ovih nastupa, kojim će biti predstavljen celokupni dosadašnji rad grupe, biće posvećen određenom albumu.
Tokom prve večeri, kvartet je sinoć izveo numere iz svog verovatno najpoznatijeg albuma, „Autobahn“, kojim se proslavio 1974.
Publika – oko 1.200 osoba koje su platile kartu po ceni od 60 funti (95 dolara), bila je više nego zadovoljna dvosatnim nastupom nemačkih muzičara, navodeći da je koncert bio fantastičan i da je u potpunosti opravdao njihova očekivanja.
Ketrin Vud, kustos savremene umetnosti i performansa u Tejt modernu, kazala je da ima smisla u tome što je koncert „Kraftverka“ održan u umetničkoj galeriji, a posebno u Tejt modernu u kojem je ranije bila smeštena elektrana (kraftverk na nemačkom).
„Kraftverk“ je u Londonu nastupio sa svega jednim originalnim članom – Ralfom Huterom, dok se o trojici drugih muzičara nisu mogli dobiti nikakve informacije.
Članovi „Kraftverk“-a retko daju intervjue, pa tako ni ovom prilikom nisu želeli da razgovaraju sa novinarima. Godine 2009, Huter je na intervju koji je zakazao sa BBC-jem poslao robota.
Grupa je osnovana 1970. godine, kada su Huter i Florijan Šnajder započeli projekat „Krafverk“ u studiju Kling Klang u Diseldorfu, eksperimentišući sa elektronskom muzikom i stvarajući slike budućnosti i digitalnog doba.
Njihova muzika, koja crpi inspiraciju iz veze između čoveka i tehnologije, uticala je na mnoge muzičke pravce i grupe, poput „Joy Division“, „Orchestral Manoeuvres in the Dark“ i „Human League“.
Među njihovim najvećim hitovima su numere „The Model“, „Radioactivity“, „Autobahn“, „Numbers“ i „The Robots“.

Povezana vest:  Šou Slađane i Dade na RTS-u