Skunk Anansie small

Dvadeset četiri nova imena na Sziget festivalu

Dopunjen je šaren i raznovrstan program Sziget festivala. Ovog puta objavljena su imena dvadeset četiri nova izvođača koji će nastupiti na različitim pozornicama: puno je onih koji će po prvi put nastupiti na Sziget-u, ali je dosta i onih koji su već nastupili prethodnih godina. Sedmodnevna non-stop zabava je zagarantovana, ovoga puta od 5. do 12. avgusta.
Karolj Gerendai (Károly Gerendai), direktor festivala rekao je: – Kada pripremamo Sziget prirodno je da pozovemo nove izvođače, ali pored njih i one koji su proteklih godina imali najbolji odziv.
Pogledajte nova potvrđena imena.

Editors

Main Stage

Novi najavljeni izvođači na glavnoj pozornici uglavnom će nastupiti u popodnevnim i ranim večernjim satima. Ska-P su leta 2005. priredili nezaboravan spektakl, kada je španski bend nastupio sa Bušovim maskama hodajući na štulama; otkazali su svoje desetogodišnje delovanje na neodređeno vreme, ali vratili su se srećom.
Pevačica Deborah „Skin“ Dyer iz grupe Skunk Anansie 2011. godine završila je na ramenima Sziget publike. To bi se moglo ponoviti i ove godine!
Jedan od pionira i kralj „grime“ stila, britanski reper Dizzee Rascal, takođe stiže na ovogodišnji Sziget. Iza sebe ima četiri veoma uspešna albuma, zlatnih i platinastih tiraža i nezaboravan nastupa na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.
The Editors su veoma popularne ikone post-punk pokreta dvehiljaditih, što će dokazati na Main stage-u u ranim popodnevnim časovima.
Britanski pevač, nominovan za britansku muzičku nagradu (Brit Awards), Alex Clare ima mnogo popularnih pesama danas aktuelnih trendova. Upotrebljava elektronske žanrove, kao što su dubstep i drum’n’bass, kombinujući sa sugestivim gitarskim zvukom i soulom.
Enter Shikari sviraju hardcore u kombinaciji sa elektronskim, rock i metal zvukom. Prošle godine su svojim albumom pokorili svet i spremni su za Sziget festival.

Povezana vest:  Spremište pobednik takmičenja Nissan Juke Rock'n'Road!

A38 Stage

Jedna od najpopularnijih pozornica na Szigetu prati trend prethodih godina: ogroman šator ugostiće razovrsne i zanimljive izvođače, koji su ovom prilikom najavljeni.
Za početak najavljen je izuzetno talentovani Michael Kiwanuka iz Severnog Londona. Ovaj sofisticirai i sentimentalni pevač i tekstopisac svira gitaru sa primesama folk i jazz muzike. Njegov prvi album našao se na top listama u mnogim zemljama i postigao je zlatni tiraž.
Istinska inspiracija za mnoge punk-rock sastave, Bad Religion, dostigao je vrhunac karijere sa šesnaestim albumom „True North“ prošlog leta – uvršten je među top 20 na listi American Billboard 200. Ove godine imaće priliku da im čestita Sziget publika.
Melodramatične i opuštajuće pop pesme karakteristične su za francuskog muzičara po imenu Woodkid, koji na Sziget stiže sa novim albumom najavljenim za ovu godinu.
Peter Bjorn & John su živahne i koloritne ikone u svetu indie muzike. Njihove „zvižduće“ pesme dostigle su 36 miliona pregleda na najvećem internet video servisu. Vrlo uspešno kombinuju mainstream zvuk sa undeground melodijama.

Veoma talentovana London devojka 21. veka, Katy B, novo je lice britanske dubstep scene. Nedavno je osvojila NME nagradu, a ove godine svojim specijalnim stilom osvojiće Sziget.
Netsky je najtraženiji belgijski drum’n’bass performer. Svojim singlom osvojio je belgijsku publiku, a drugim albumom prispeo je među top 20 na listama u Velikoj Britaniji. Dvadesetčetvorogodišnji momak iz Edegema u Budimpeštu dolazi da priredi svoj live show.
Tame Impala sviraju psihodelični rock sa hipnotičkim i melodičnim elementima. Australijski bend je albumom objavljenim 2012. godine uspeo da osvoji i publiku novije generacije, ali i muzičke kritičare. „Lonerism“, njihov drugi album, proglašen je najboljim izdanjem godine prema Rolling Stone Australia, NME i Filter.
Krajnje je vreme da Orlando Higginbottom, poznatiji kao Totally Enormous Extinct Dinosaurs, posle nastupa na velikim festivalima u Evropi i Severnoj Americi nastupi i na Sziget festivalu. Njegov živi nastup biće prava vizuelna avantura sa nizom neobičnih instrumenata.
Everything Everything sviraju pristupačan i jednostavan gitarski pop na momente prošaran melanholičnom atmosferom. Ove godine možete ih videti na A38 pozornici.
Wax Tailor ove godine na Szigetu otvara svoj magični svet raritetnih muzičkih vrednosti. Pazite se, možda ćete postati zavisnik.
Isabelle Geffroy je popularna pevačica francuskih šansona. Sa svojim sastavom Zaz, sa kojim je 2011. osvojila najveću muzičku nagradu u Francuskoj – „Victoires de la muisque“ i kreirala veliki hit ‘Je Veux’, nastupiće ove godine na Sziget festivalu. Isabelle je takođe nagrađena i „European Border Breakers Award“, dokazujući da njen talenat i popularnost nemaju granice.
Cata.Pirata i Crypto.Jori zajedno sa još troje muzičara iz Amsterdama formirali su SKIP&DIE, ekstravagantnu i moćnu grupu. Njihov veliki multikulturni projekat simbolizuje sve ono što znači „građanin sveta“. Koriste afričke, arapske i indijske insturmente u kombinaciji sa zapadnim hip-hopom i modernom elektronikom. Pozivaju svoje obožavaoce da zaplešu na zulu, španskom, portugalskom, engleskom, afričkom i xhosa jeziku.

Povezana vest:  Kool & The Gang proslavili 40. rođendan u Areni

Arena

Najavljena su nova imena koja će nastupiti u mega šatoru Arena. Reč je o mestu gde su u ranim popodnevnim časovima „European Slots“, odnosno bendovi sa Starog kontinenta, ali se u kasnijim časovima pretvara u šator sa velikim žurkama i odličnim izvođačima.
Empire of the Sun su bili na Szigetu pre dve godine nastupivši u prostoru ispunjenom do poslednjeg mesta. Izvode romantični electro pop, i svetski poznati Cirque du Soleil verovatno im ne može parirati kada je reč o scenskom nastupu.
U ovom momentu teško je naći uzbudljivije, glanije i uspešnije drum’n’bass aktere od britanskog dua Chase & Status Live. Poznati electro-muzički i producentski duo Will Kennard i Saul Milton prodrmaće publiku na Sziget festivalu.
Revolucionarni i inovativni DJ, Chris Liebing, remiksovao je mnoge popularne pesme i kreirao svoje koje će se čuti ove godine u Areni. Iako je uticao na razvoj elektronske muzike, ostao je veran technu.
DJ i producent Sebastian Ingrosso skupa sa DJ-evima Axwell i Steve Angello osnovao je popularni house trio Swedish House Mafia, jedan od najpopularnijih na skandinavskoj elektronskoj sceni. Predstavio je svoj dinamični i energični house na najvećim međunarodnim elektronskim žurkama stekavši mnogobrojne fanove.
U popodnevnim satima u okviru „European Slots“ u Areni nastupiće dva benda. Prvi je najbolji italijanski rock bend Afterhours, koji karakterišu strasne rock balade zasnovane na gitarskom zvuku. Drugi je Left Boy, izuzetno talentovani austrijski muzičar. Njegove
atraktivne tekstove prati electro i dupstep podloga. Prošle godine održao je nekoliko rasprodath koncerata u Evropi, a upravo mu je izašlo novo EP izdanje.

Povezana vest:  Preminuo Miša Aleksić, gitarista Riblje čorbe

Prodaja ulaznica vrši se putem Eventim sistema.