Kings of Strings 1Majstori gitare Kings of Strings u Sava centru

Nakon fantastičnog koncerta prošle godine u Sava centru i evropske turneje trio Kings of Strings koji čine proslavljeni gitaristi Tomi Emanuel, Štohelo Rozenberg i Vlatko Stefanovski ponovo će svirati 27. aprila u Sava centru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u beogradskom In hotelu.
Pravo iz automobila koji je sam vozio iz Skopja, Stefanovski je brojnim novinarima ispričao da se veoma raduje što će ponovo „ukrstiti gitarske vratove“ sa velikim majstorima.
„Novo sviranje je izazov, najbolje je što smo tri različita muzičara među kojima postoji dobra hemija, uvek je veliko zadovoljstvo kada sviramo zajedno i to publika oseti“, rekao je Stefanovski.
On je istakao da je od svetskih gitarskih majstora Emanuela i Štokela puno naučio, oni imaju drugačiju radnu etiku, ne priznaju prepreke, počinju koncert najtežim stvarima.
„Mi smo na Balkanu lenji, godinu dana sam prepričavao doživljaje sa prošlogodišnje turneje na kojoj je Tomi predložio najtežu kompoziciju za početak koncerta a ja se još nisam usvirao, meni treba pauza, navikao sam da odmaram a oni su zapadnjaci bez milosti“, ispričao je duhoviti makedonski gitarista.
Na novom koncertu u Sava centru pokušaće da dvojicu „kraljeva žica navuče na nepravilne balkanske ritmove“. To je, kaže, pokušao prošli put, bilo bi šteta da Emanuel, koga zanima etno muzika svake zemlje u kojoj svira i koji je i odličan bubnjar, ne uđe dublje u folklor Balkana.
Štokelo još nije doputovao u Beograd, dolazi za dva dana kada će u TC Ušće biti promocija DVD sa njihovog rasprodatog koncerta na prethodnom Gitar Art festivalu a potom i koncert u Zaječaru, rekao je Radojković.
Holandski virtuoz koji već tri decenije proslavlja romski džez po uzoru na legendarnog Đanga Rajnharta, sa porodičnom grupom „Rosenberg Trio“ iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nastupe širom sveta od North Sea Jaž festivala do njujorškog Karnegi hola nije još stigao u Beograd ali Emanuel jeste.
Direktor Gitar Art festivala Boško Radojković na čiju inicijativu je trio počeo da svira zajedno podsetio je da Emanuel, jedan od najvećih gitarista današnjice o čemu svedoče i najviša priznanja magazina „Rolling Stone“ i „Guitar Player“, nominacije za nagradu Gremi, pohvale kolega sa kojima je sarađivao poput Erika Kleptona, Džoa Satrianija, Stivija Vondera ili Stiva Vaja, ima jednu do dve turneje u Evropi godišnje.
Vedar, dobro rspoložen on je rekao da mu je drago što je ponovo u Beogradu, što vidi Vlatka snažnog i u dobroj formi. Ispričao je da je dobio DVD snimak sa proslogodišnjeg koncerta i da je to lepa muzika.
„Ove godine koncert će biti bolji jer više nemamo strah od toga kako to izgleda, kada smo čuli šta smo svirali sada ćemo svirati bez brige, bićemo mnogo slobodniji, radujem se što ću svirati sa svojom braćom po gitari“, rekao je australijski gitarista Emanuel.
Na novom koncertu predstaviće i novi program, posle prvog zajedničkog albuma „First Step? i rasprodate turneje, trio virtuoznih gitarista vraća se na mesto gde je sve počelo, u Sava centar.
Emanuel je ispričao da ga novi nastupi u triu čine izrazito raspoloženim, jer se radi o retkoj prilici i neverovatnom iskustvu, Kings of Strings su poseban deo njihovih karijera, nešto što ih sve zajedno veoma inspiriše.
Pre koncerta u Sava centru trio će održati koncert i u Zaječaru 26.aprila a nakon beogradskog koncerta sviraće u Zagrebu 29. i Ljubljani 30.aprila.

Povezana vest:  ONE DIRECTION –“TAKE ME HOME” NOVI ALBUM U PRODAJI!