green day 1

Žestoka svirka kalifornijskih pank rokera na Kalemegdanu

green daySlavni kalifornijski pank-rok bend „Green Day“ održao je sinoć koncert u Donjem gradu Beogradske tvrđave, u okviru jednodnevnog festivala „Calling“, oduševivši oko 12.000 obožavalaca.
Tačno u 22 časa, kao što je bilo predviđeno, nakon zagrevanja uz „Atheist Rap“, „Superhiks“ i „Hladno pivo“, na scenu su izašli članovi sastava „Green Day“ i započeli prvi koncert u ovom delu sveta pesmom „99 Revolution“, što je naziv i njihove aktuelne turneje.
„Volimo te Beograde! Podivljajte! Ruke uvis!“, uzvikivao je frontmen Bili Džo Armstrong, a publika ga je slušala, euforična od samog početka.
Već u sledećoj numeri „Know Your Enemy“ Armstrong je zatražio da neko iz fan pita dođe na scenu i pomogne mu. Devojka koju je izveo, potrčala mu je u zagrljaj, otpevala deo refrena zajedno sa njim, a zatim se zatrčala i bacila nazad u publiku.
Žestok, dinamičan tempo i odlična komunikacija sa publikom od prvog minuta trajali su tokom celog koncerta, sve dopunjeno odličnim svetlosnim efektima i praćeno burnim odgovorom zadovoljnih fanova.
Prelazili su iz pesme u pesmu bez predaha, Armstrong je sve vreme trčao sa jednog kraja bine na drugi i obraćao se publici sa „Beograde“, „Srbijo“, „Ruke gore“, „Volimo vas“.
Usklici su se prolomili Beogradskom tvrđavom kada je tokom pesme „Stop When The Red Lights Flash“ uzeo srpsku zastavu i njome prekrio glavu, nastavljajući da svira. Mahao je njome, a publika je vrištala.
Sledila je „Letterbomb“. „Sviraćemo celu noć, jer smo u Beogradu i ovo je posebna noć za sve nas. Hoću da vas sve čujem“, uzvikivao je on praćen euforičnim glasovima hiljada fanova, a zatim je razvio zastavu što je prouzrokovalo još burnije reakcije okupljenih.
Neumorni i energični Bili Džo je čak tražio od benda da zastane sa sviranjem kako bi se samo publika čula, a za „Holiday“ je zahtevao gašenje svetla na bini da bi posetioce pred sobom osvetlio samo jednim reflektorom koji je držao u rukama.
„Boulevard of Broken Dreams“ prepustio je publici da otpeva, a onda je kleknuo i poklonio im se u znak poštovanja i na srpskom rekao „Hvala“.
„Uradićemo nešto što do sada nikad nismo. Odsviraćemo ceo „Dookie““, poručio je frontmen „Green Day“-a i nizali su se hitovi sa čuvenog albuma iz 1994. godine – „Longview“, „When I Come Around“, „Basket Case“, „She“…
Neobični šeširi na glavama članova popularnog sastava bili su najava melodije „King for a Day“ i svojevrsne predstave koju su priredili kao malu pauzu nakon brzog prelaženja sa pesme na pesmu.
Opozit žestokom ritmu bile su numere „Satisfaction“ od „Rolling Stones“-a i „Hey Jude“ (The Beatles) koje su izveli iz ležećeg položaja.
Zvanični deo koncerta završili su sa „Nuclear Family“ i „Minority“, uz Armstrongovo ponavljanje „hvala“ na srpskom i engleskom jeziku.
Uz prvi takt „American Idiot“, kada se bend vratio na bis, okupljeni su bili oduševljeni, a za kraj balada „Brutal Love“ i svetlo upaljača na Kalemegdanu.

Povezana vest:  Prodato 6000 ulaznica za EXIT!

PHOTO: Marko Ristić