Lola ZLATNA KOLEKCIJA BOGATIJA ZA JOŠ DVA DRAGULJA – DUŠANA JAKŠIĆA I LOLU NOVAKOVIĆ

Edicija Croatia Recordsa ‘Zlatna kolekcija’ obogaćena je za još dva dvostruka CD izdanja, koja se od nedavno nalaze u prodaji u Jugotonu. Reč je o kolekcijama Dušana Jakšića i Lole Novaković, nezaboravnim glasovima 60-ih godina prošlog veka. Ova dva izdanja su zlata vredni dokumenti o istoriji popularne muzike na prostorima bivše Jugoslavije.
Kolekcija Dušana Jakšića sadrži 30 pesama jednog od najpopularnijih pevača na području bivše države. Jakšić, glumac i pevač zabavne muzike (Karlovac, 5. jun 1927.) proslavio se interpretacijom romansi i zabavnih melodija te se svojim ugodnim baritonom i lepom pojavom uvrstio krajem pedesetih u najpopularnije predstavnike jugoslovenske zabavne muzike. Nastupao je i u mnogim mjuziklima. Jakšić je snimio brojne gramofonske ploče, lansirao pesme „Marina“, „Marinika“, „Ja sam vjetar“, „Jesenja elegija“, „Zašto nisi došla“, „Čuvajte ljubav“, ogledao se kao kompozitor („Julijana“, „Otišla si s lastama“, „Čerge“, „Beograde“) i pisac tekstova („Kada dođe dan“, „Čuvajte ljubav“).
Lola (Zorana) Novaković, pevačica zabavne muzike (Beograd, 25. april 1935.) muziku je studirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je 1953. započela pevačku karijeru sa Džez orkestrom Radio Beograda. Svojom prvom pločom ‘Babalu’ afirmisala se kod publike, ali joj široku popularnost donose ploče ‘Ostavljaš me samu’ i ‘Deca Pireja’. Njen topao i zvonki glas, uzdigli su je među prve jugoslovenske interprete zabavne muzike. Na jugoslavenskim festivalima osvojila niz prvih nagrada (Opatija ¨58. i ¨63., Zagreb ¨61. i ¨62., Festival JNA ¨69. i ¨70., Beogradsko proleće ¨70., ¨71. i ¨73., Zlatni mikrofon ¨61., Melodija godine ¨66.). Bila je jugoslovenska predstavnica na Evroviziji 1962.godine u Luksemburgu, a 1963. u Rimu na festivalu Roma canta bila je pobednica. Gostovala je u više evropskih zemalja, u Japanu i Libanu. Najpoznatije su joj interpretacije:’Kućica u cveću’, ‘Jednom u gradu ko zna kom’, ‘Svitanje’, ‘Ti nisi došao’, ‘Duga, topla noć’, ‘Kap veselja’, ‘Ne pali svetla u sumrak’, ‘Četiri fontane’. Lola je vladala zabavnom muzikom tokom 60-ih godina i za vreme dugogodišnje karijere ostavila nezaboravne interpretacije od kojih je 35 uvršteno na ‘Zlatnu kolekciju’.

Povezana vest:  SUMMER FESTIVAL REPORT IZVEŠTAVA SA PAGA, NAJLUĐEG PARTY OSTRVA