rad20 hana sostaricTerraneo obavljuje pobednike takmičenja Reciklirajmo! i propratni program radionica, izložbi i predavanja!

Jedna od posebnosti koje razlikuju Terraneo od ostalih festivalskih događanja na Jadranu je njegov program ekologije, radionica i propratnih festivalskih sadržaja po kojima je Terraneo već postao poznat i priznat. Prošle godine je Terraneo osvojio Grand Prix na svečanoj Dm Green City dodeli nagrada, kao najbolja među svim nagrađenim ekološko odgovornim hrvatskim organizacijama u protekloj godini. Grand Prix nagrada dodeljena je po mišljenju stručnog žirija festivalu Terraneo za najbolji primer izvrsne ekološke poruke te predstavlja stručnu pohvalu za rad i trud kompletnog eko programa – akcija, projekata, takmičenja i radionica – na čijoj realizaciji organizacijski tim Terranea intenzivno radi tokom cele godine.
U sklopu ovogodišnjeg eko art programa, Terraneo je organizovao kreativni konkurs pod nazivom „Reciklirajmo!“ u kojem je od dizajnera, grafičara i fotografa tražio da svoje viđenje ove ekološke teme izraze kroz format plakata koji je trebalo da komunicira globalni problem gomilanja otpada i hitnu potrebu za njegovom kontrolom.
Pristiglo je bilo preko stotinu radova od kojih je stručni žiri odabrao 15 najboljih koji će biti postavljeni u formi dvonedeljne izložbe u centru Šibenika koja se otvara 24. Jula, a za vreme trajanja Terranea biće premešteni na festivalsku lokaciju gde će ih videti svi posetioci festivala. Autori pobedničkih radova, koji ujedno dobijaju festivalske ulaznice i Terraneo 2013. majice, su: Nikolina Lončar, Ivana Levačić, Antonio Mohenski, Maja Subotić, Igor Petrović, Josip Huljev, Hana Jurić, Hana Šoštarić, Apolonija Lučić, Agata Lučić, Daniel Živatović, Sanja Šiljković, Orin Ivan Vrkas te Anagram Art.
Osim eko art konkursa i izložbe, u sklopu ovogodišnjeg eko programa ponovno će biti aktuelna akciju «Biciklom na Terraneo» u kojoj će ekipa biciklista putovati iz Zagreba prema Šibeniku, ali ovaj put preko Gorskog kotara i severno-jadranskih ostrva. Mogu im se pridružiti svi zainteresovani za ovaj zdrav, zabavan i ekološki način putovanja.
Što se tiče eko radionica za vreme trajanja festivala, ove godine biće organizovana radionica izrade splavova od otpadnog materijala koja podstiče razvijanje ekološke svesti, timskog rada i zabave na festivalskoj plaži u Minerskoj, kao i radionica izrade nakita od morskih sunđera u kojoj će umetnici i ronioci izrađivati nakit sa posetiocima Terraneo beacha. Tu je i zanimljiva radionica izrade paste za zube od prirodnih materijala, svi ljubitelji biljaka moći će da učestvuju u radionici «Lisnati odred» koja će pomoći da se razlistaju i identifikuju svi slobodni centimetri u okolini.
Posebno za ovogodišnji Terraneo, mladi dizajneri Marina Andrijašević, Luka Borčić i Dario Dević osmislili su «Design for partygoers» – inkluzivni dizajn za sve posetioce festivala koji će biti pod uticajem alkohola. Sami autori pojašnjavaju: «Na ovoj radionici ćemo kroz korišćenje dostupnih materijala i istraživanje lokacija Terranea probati da rešimo male probleme specifične za festivalsko okruženje – probleme pijanih ljudi. Ideja je koristiti dizajnersku metodologiju na zabavan, ali i veoma praktičan način.»
Za sve one koji žele da se zabave uz vežbanje u hladovini borova novootvorene festivlske plaže, organizovane su radionice acro balans yoge i hula hoop-a.
Što se tiče muzičkih radionica, ove godine su na programu djembe radionica i vrlo tražena didgeridoo radionica – koncipiranu kao početni tečaj sviranja didgeridoo-a, tradicionalnog aboridžinskog instrumenta. Tu su dalje dj radionica koju će voditi dj Venom, finalista na DMC World 2000, DMC 2003 ex yu prvak i Heineken thirst 2005 prvak i dugogodišnji voditelj radionica kao i radionica muzičke produkcije, produkcija bendova, snimanje i miksovanje, koja će biti realizovana od strane priznatog SAE insituta iz Ljubljane.
U programu će biti i interaktivna radionica «forum kazališta» – kao moderne forme teatra koja za cilj ima da jasno prikaže određeni ekološki problem i u suradnji sa publikom predložiti rešenja.
Na popratnom programu Terraneo beacha naći će se i «AlterED» koncept čije ime dolazi od ALTERnativna EDukacija i predstavlja jedinstvenu vrstu edukacije o obnovljivim izvorima energije prilagođenu ciljano muzičkim festivalima. Na Terraneo lokaciji će biti postavljeni AltedED «House of Sun», gde će posetioci moći da napune svoje elektronske uređaje besplatno ili da zasviraju sa AlterED Solarnim Bandom. Sve navedeno je naravno isključivo funkcioniše na sunčev pogon i pozitivnu energiju!
Sve ljubitelje mode sigurno će oduševiti «Buried clothes» modna inicijativa koja traga za zaboravljenim, skrivenim i zakopanim blagom starih ormara.
Treba svakako spomenuti još i Bazaar, prodajni sajam starih i retro stvari koji će se za vreme Terranea održati u samom Šibeniku. Svi zainteresovani za učestvovanje mogu da se prijave na mail adresu [email protected].
Sav navedeni program radionica održavaće se u dnevnom terminu od 10h-18h u sklopu novootvorene festivalske plaže, «Terraneo beach» u bivšoj kasarni Minerska. Učestvovanje na svim radionicama je besplatno, a novost ove godine je da svi zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave unapred, direktno voditeljima radionica čiji kontakti će biti objavljeni na službenoj stranici festivala www.terraneofestival.com dve nedelje pre početka festivala.
Ono što je sigurno, popratni program ovogodišnjeg izdanja Terraneo festivala nudi do sada najbogatiju ponudu popratnih festivalskih sadržaja uz koju nijednom posetiocu Terranea neće biti dosadno. Ako se ovom besplatnom programu pridoda atraktivna lokacija održavanja na novoj festivalskoj plaži u bivšoj kasarni Minerska, Terraneo festival ponovno garantuje najzabavnije letovanje uz odličan muzički program na jednoj od najlepših lokacija na Jadranu.

Povezana vest:  Rumunska zvezda Inna želi da sarađuje sa Dulce Marijom