Elmhurst College Jazz Band 2Elmhurst College Jazz Band feat. Stjepko Gut

Veliki jazz orkestar Elmhurst College Jazz Band, koji čine studenti jazz odseka istoimenog američkoh univerziteta, a koji vodi Doug Beach, nastupiće prve večeri Nišville festivala (četvrtak, 15. avgust), a kao specijalni gost ovog big benda, nastupiće trubač Stjepko Gut kojem će, tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo!
Vođa Elmhurst College Jazz big benda i šef jazz odseka Elmhurst koledža je Doug Beach – profesor, izdavač, trubač, kompozitor i aranžer koji je, između ostalih referenci, napisao i aranžmanz akompoziciju „Cottontail“ za zajednički album Count Basie Orchestra i vokalnogsastava „New York Voices“ iz 1996. godine, koji je 1997. godine dobio Grammy nagradu u kategoriji „Najbolji album velikog jazz ansambla“. Takođe, četiri godine za redom (1995 – 1998) je dobijao prestižnu ASCAP nagradu za kompoziciju.
Pod njegovimvodjstvom Elmhurst College Jazz Band je osim u Sjedinjenim Američkim Državama, a najčešće pod pokroviteljstvomVlade SAD, nastupao i u Grčkoj, Rumuniji, Engleskoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Indoneziji, Malti, Portugalu, Španiji, Kanadi i na Bahamima, a naspisku značajnih festivala nakojima su sviralisu i Montreux, Northsea, Umbria. Jedini su studentski bend koji je pozvan da nastupina Jak Jazz Festival u Indoneziji.
Još jedan specijalni gost big benda biće i veoma cenjeni saksofonista Mark Colby, inače profesor na Elmhurstu!
Da nijereč o „običnom“ studentskom orkestru potvrđuju i nastupi sa mnogim jazz velikanima (Clark Terry, Lee Konitz, Rob McConnell, Nicholas Payton, Randy Brecker, Bob Brookmeyer, Bobby Shew, the Yellowjackets, Diane Schuur, Terry Gibbs, Patti Austin, Simone, Dee Dee Bridgewater…) koji su za orkestar imali samo reči hvale.
Ovaj orkestar je jena prošle godine imao izuzetno zapažen nastupio u Nišu, u dvorštu Banovine u sklopu programa „Waiting for the Nišville 2012“.

Povezana vest:  Gasi se američki X Factor, Simon Cowell vraća na mesto sudije britanske verzije showa