Vlada JetNa Platou Milana Mladenovića ovog vikenda sviraju Di Luna Bluz Bend i Vlada Džet Bend

U nastavku programa koncerti „na zidiću“, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda u petak, 6. septembra od 20 časova nastupiće Di Luna Bluz Bend. U subotu 7. septembra, na istom mestu i u isto vreme bend Vlade Džeta publici će predstaviti novi album, „Mlinarev sin“. U slučaju kiše koncerti će biti održani u holu DOB-a.
Di luna Bluz Bend je osnovan 1989. godine i ima status velike klupske atrakcije. Rodonačelnik bluza na ovim prostorima i jedan od osnivača benda Dragan Marković Mare, pokrenuo je deset godina ranije Bluz Kvintet, a nešto kasnije i Point Blank.
„Zainteresovanost za bluz javila se 1960. godine kada sam preko gospel muzike, Golden Gejt Kvarteta i Platersa stigao do bluza. Tada sam prvi put čuo gitaristu Majk Blumfilda i to je možda bio presudan trenutak kada sam se opredelio da idem u tom pravcu“, kaže Dragan Marković Mare, gitarista benda.
Di Luna Bluz Bend je osnovan sa prevashodnim ciljem da kroz žive nastupe podeli radost muziciranja i ljubav prema bluzu. „Uživo sviranje shvatam kao istinsko i jedino pravo obraćanje publici u kojoj se razmeni energija koju je nemoguće doživeti preko cd-a ili nekog nosača zvuka. Interesovanje za bluz varira, ali mi je drago da kažem da imamo stabilnu bazu koja se stalno obnavlja mlađim generacijama“, ističe Mare.
Tokom godina, učestvovali su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima, deleći često nastupe sa najvećim svetskim zvezdama džeza i bluza. „Svirali smo na dosta festivala od Egzita, Samertajm Džez Festivala do Čobanskih dana u Kosjeriću. Možda u najlepšem sećanju mi je ostao nastup na Nišvilu u tvrđavi kada nam se na bini priključio Lari Rej, inače jedan od Platersa“, objašnjava Marinković.
Kao veliki pobornici nastupa uživo, pohvalili su ideju DOB-a da organizuje koncerte ,,na zidiću“. ,,To je izvanredan projekat u kome se direktno, u neformalnom kontaktu obraćamo publici. Predstavlja šansu, pre svega, za mlade bendove, ali i mi svojim učešćem dajemo podršku toj ideji i najavljujemo jedan sat dobre, prave svirke“, kaže Dragan Marković.
Bend je kroz mnogobrojne nastupe za sve ove godine bio rasadnik muzičara koji su odlazili u najpoznatije popularne orkestre. Danas Di Lunu čine: Milan Mirosavić – bubnjevi, Marko Cvetković – bas, Slobodan Negić – gitara, Goran Stojković – gitara i vokal, kao i Dragan Marković M.
Jedan od najistaknutijih i najistrajnijih kantautora na našim prostorima, Vladimir Janković – Džet rođen je 1946.godine, nadimak je dobio po Džetu Harisu, basisti grupe Šedouz. Široj publici je postao poznat kao bas gitarista u grupi Crni biseri, ali i kao urednik Programa 202 u Radio Beogradu, gde je radio gotovo tri decenije.
„Ono što je bilo najvažnije, a u vezi je sa muzikom i što moju generaciju izdvaja od današnjeg vremena je strast koju smo imali. To ne znači da je rokenrol danas nekvalitetan, čak mislim da je mnogo bolji nego što se priča, jer činjenica je da danas mladi imaju mnogo više mogućnosti nego što smo ih imali mi, a tu pre svega mislim na internet“, kaže Vlada Džet.
Sa Crnim biserima obišao je Evropu i Sovjetski Savez, svirali su u Tunisu i Maroku, a nakon raspada grupe 1970.godine, Vlada osniva grupu Tunel. Ubrzo potom u redakciji 202 osniva i kultnu emisiju „Hit 202“. Sa početkom rata u bivšoj Jugoslaviji povukao se u „dobrovoljnu ilegalu“. Kada se rat završio, osniva grupu Vlada Džet Bend, sa kojom je snimio nekoliko albuma, od kojih je poslednji „Mlinarev sin“.
„To je specifično izdanje koje čini čak 32 numere. Album je rok opera, ostvarenje koje može da se smatra i rok radio dramom ili pak muzičkim epom. To će publika moći da čuje ‘na zidiću’, naravno uz još neke naše hitove“, najavljuje Džet.
Poziv da nastupa ,,na zidiću“ je rado prihvatio jer Dom omladine Beograda nosi u lepom sećanju još iz vremena Dvestadvojke, kada je bio redovan posetilac dešavanja u DOB-u.
„Oduvek sam imao ideju da bi prostor ispred Doma omladine trebalo da se iskoristi. Konceti na Platou Milana Mladenovića su odlična šansa da mladi bendovi pokažu šta znaju“, zaključuje Vlada Džet.

Povezana vest:  Rezultati JA SAM EXIT konkursa