trkulja koncert bebe

Koncert „Muzika Konstantinovog grada“ u Nišu

U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, večeras će na letnjoj pozornici Niške tvrđave premijerno biti izvedeno jedinstveno muzičko delo „Muzika Konstantinovog grada“.
Modernu muziku filmskog karaktera inspirisanu carskim Konstantinopoljem i njegovim uticajem na kulturu i razvoj hrišćanstva kod nas kreirao je srpski kompozitor, multiinstrumentalista i vokalni umetnik svetskog glasa Slobodan Trkulja. 
Sa njim će nastupiti ansambl „Balkanopolis“, koji zajedno sa vizantijskim horom i gudačkim ansamblom broji oko 30 ljudi. 
„Muziku Konstantinovog grada“, stvaranu po zamišljenim scenama iz živopisne istorije Konstantinopolja, dočaraće vrhunski umetnici poput Ari den Bura prozvanog „najbolji srpski bubnjar“, Gorana Miloševića – vokaliste sa udaraljkama i Leonida Pilipovića – pankera sa tamburom. 
Kako je na nedavnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja rekao Trkulja, Konstantinopolj je bio praktično primer raznovrsnosti nacija, kultura i tradicija koje su živele u jednoj zajednici i to je imalo uticaj na razvoj muzike.
On je dodao da je muzika Konstantinovog grada bila u najvećoj meri prožeta muzikom istočnog hrišćanstva, odnosno hrišćanskom duhovnom muzikom (vizantijskim pojanjem).
-Takođe ona je u sebi imala uticaje svih naroda koji su živeli u tom carstvu – istakao je on.
Posebnu energiju muzici koja se bazira na kulturnom nasleđu Vizantije i revolucionarnom elektro-simfo-rok zvuku „Balkanopolisa“ daće tradicionalni svirači, gosti iz Soluna i Skoplja. 
Za boju vizantijskih vokala staraće se prvi pojac manastira Hilandar Aleksandar Jovanović, a kao specijalni gost nastupiće Dejvid Rouds, čuveni britanski rok gitarista iz benda Pitera Gebrijela. Nežna kritska lira i drevni kanonaki su neki od specifičnih instrumenata koji će muzici drevnog grada dati boju mističnog istoka, navodi se u najavi koncerta.
Svečanosti u Nišu će, kako se očekuje, prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, ministri i diplomatski kor, a domaćin večeri je ambasador Švajcarske u Srbiji Žan – Danijel Ruh.

Povezana vest:  Hali Gali na Kontaktu