Deep Purple 2009

Deep Purple prvi put u Kombank areni

Jedan od koncertno najaktivnijih bendova u istoriji rokenrola, „Deep Purple“, koji je na turnejama od ponovnog okupljanja 1994. godine, nastupiće 18. februara prvi put u Kombank areni, najavila je prudukcija Avalon.
„Deep Purple“ Beograd su prvi put posetili 1975. godine, a posle dva velika koncerta na Beogradskom sajmu 2003. i 2006.godine, u februaru 2014.godine dolaze u okviru velike svetske turneje naslovljenom po najnovijem albumu „Now What?!“ koji fanovi i kritika smatraju jednim od najboljih u karijeri benda.
Kako je saopštio Avalon, bend predvođen legendarnim pevačem Janom Gilanom u Beogradu će održati jedini koncert na teritoriji bivše Jugoslavije i šire, pa se očekuje poseta iz celog regiona. 
Na aktuelnoj turneji „Deep Purple“ održali su više od 50 koncerata, a pored beogradskog, očekuje ih još oko 20 nastupa u najvećim svetskim arenama na kojima će izvesti svoje najveće hitove iz karijere duge skoro pola veka.
„Deep Purple“ dolaze u standardnoj, u proteklih par decenija, ustaljenoj postavi koju pored Gilana, čine bubnjar Jan Pejs, basista Rodžer Glover, gitarista Stiv Mors i klavijaturista Don Ejri koji od 2002. godine menja nedavno preminulog Džona Lorda. 
Na albumu objavljenom u aprilu, „Now What?!“ po kome je nazvana turneja, su i dve pesme posvećene Lordu. Kritika i fanovi širom sveta smatraju da se radi o njihovom najboljem albumu u poslednjih 20 godina, sa klasičnim „Deep Purple“ zvukom koji se povezuje uz rane albume benda sa početka sedamdesetih godina. 
Sa 27 turneja u karijeri, „Deep Purple“ se smatraju za jedan od najvećih rok bendova svih vremena.
Pioniri hevi metal zvuka, uzor grupama kao što su „Iron Maiden“, „Metallica“, „Queen“, „Motorhead“, „Bon Jovi“, „Aerosmith“, „Pantera“, „Guns ‘n’ Roses“, objavili su 19 studijskih i 34 koncertna albuma, 27 „best-of“ komplilacija, koje čine jedan od najvećih tiraža u istoriji muzike sa više od 100 miliona prodatih izdanja.
Cene ulaznica i početak prodaje biće saopšteni u četvrtak, 26.septembra.

Povezana vest:  Kako je nemačka muzika uticala na svetske trendove?