crvena_jabuka_1Sutra koncert Crvene jabuke povodom 25 godina rada

 

Sarajevska grupa Crvena jabuka, predvodnjena Draženom Žerićem – Žerom, održaće sutra koncert u velikoj sali Centra „Sava“ povodom obeležavanja 25 godina postojanja na muzičkoj sceni.

Na beogradskom koncertu, a zatim i u novosadskom „Spensu“ 23. aprila, članovi popularne grupe na prostorima bivše Jugoslavije izvešće svoje najveće hitove, koji se nalaze i na nedavno objavljenoj Antologiji „Crvene Jabuke“ – „Da nije ljubavi“.

Na ovom četvorostrukom, bogato opremljenom izdanju nalazi se 77 pesama, među kojima je devet novih, ali i onih dobro poznatih publici, sada snimljenih u novom aranžmanu.

Povezana vest:  Koncert grupe EMANUIL u nedelju., 14. novembra na Akademiji, u Velikom klubu Dark Night by DJ Gavra

„Crvena jabuka“ je osnovana 1985. godine i mada su stalno menjali članove, imali su velike uspehe do današnjeg dana.

U orginalnoj postavi svirali su: Dražen Ričl – Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagić – Zlaja (ritam gitara), Dražen Žerić – Žera (klavijature i prateći vokal), Aljoša Buha i Darko Jelčić – Cunja.

Prvi album pod nazivom „Crvena jabuka“ sa hitovima „Beži kišo s prozora“, „Dirlija“ i „Sa tvojih usana“ bend izdaje 1986. godine.

Povezana vest:  Anketa: Britanci spremni da napuste takmičenje Pesme Evrovizije

Iste godine planiraju prvu turneju, sa prvim koncertom u Mostaru zakazanog za 18. septembar.

Nažalost, taj koncert nisu održali, jer na putu ka Mostaru, kod Jablanice, bend je imao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Buha i Ričl.

U čast i sećanje na poginule članove, bend je održao koncert u dvorani „Skenderija“ 13. oktobra iste godine pod nazivom „Pjesma za Crvenu Jabuku“, na kome su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Povezana vest:  “Kad se Mocart probudi posle rejv žurke” - Tasovac u emisiji Studio

Nakon toga bend pravi pauzu, da bi već sledeće godine u Splitu, objavili svoj drugi album „Za sve ove godine“, posvećen Ziji i Aljoši. Usledili su albumi „Sanjati“ (1988), „Tamo gđe ljubav počinje“ (1989), dupli „live“ album „Uzmi me kad hoćeš ti“ snimljen u Domu sportova u Zagrebu, zatim 1991. su snimili „Nekako s proljeća“, na kojem je gostovao Kemal Monteno.

Zbog rata grupa ponovo pravi pauzu, da bi se okupili 1995. godine u novom sastavu i započeli turneju po Evropi.