MorrisseyMorisi iznosi svoje tajne i jade u autobiografiji

U svojoj autobiografiji, koja je danas objavljena u Velikoj Britaniji, bivši frontmen Grupe „Smits“ napada domaći pravosudni sistem i muzičku industriju, ali iznosi i neke intimne pojedinosti iz života.
Morisi otvoreno govori da je prvu, pravu vezu imao kao 35-godišnjak sa muškarcem, da je u jednom trenutku poželeo da ima dete s ženom i da ga je kao tinejdžera „neprikladno dodirivao“ jedan od njegovih nastavnika.
Knjiga, kratko naslovljena „Autobiografija“ (Autobiography), otkriva detalje o njegovom odnosu sa Džejkom Voltersom kog je upoznao 1994. i s kojim je bio u vezi dve godine.
„Prvi put u mom životu ono večito ‘Ja’ postalo je ‘Mi'“, poverava Morisi koji potom piše da je želeo da ima dete, „minijaturno kreštavo stvorenje“ sa Tinom Degani, s kojom je, kako kaže, imao „neobaveznu vezu“.
Iznoseći svoju verziju sudskog spora, koji je 1996. imao sa bubnjarem „Smitsa“, Majkom Džjosom, britanski muzičar navodi da je njegov bivši kolega konstantno iznosio „neistine i bljuvotine“ na sudu na kom je tražio, a potom i dobio, pravo na 25 odsto zarade benda.
Morisi optužuje i renomirani muzički časopis NME da se okomio na njega tokom 1990-ih, aludirajući da je rasista zato što se tokom jednog nastupa pojavio na sceni sa britanskom zastavom.
On piše da ga je državna bezbednost ispitivala nakon što je pesmu „Margaret on the Guillotine“ uvrstio u svoj album „Viva Hate“ iz 1988.
Kako prenosi BBC, Morisijeva autobiografija, pozamašna knjiga od 457 strana, objavljena u okviru edicije Pingvin Klasiks, ipak je zabavno štivo koje će čitaoce povremeno nasmejati, a povremeno oduševiti svojim poetičnim opisima Mančestera gde je 1982. godine bend osnovan.
Morisijeva životna ispovest sadrži i nekoliko zanimljivih anegdota, poput one u kojoj saznajemo da je Mik Džeger jednom prilikom došao na koncert Smitsa, ali je „pobegao“ nakon što je odslušao samo četiri pesme.
„Smits“, jedan od najboljih indi sastava britanske scene 1980-ih, raspao se 1987. nakon četiri objavljena albuma.

Povezana vest:  Koncerti Crvene Jabuke u Beogradu i Novom Sadu