The Frajle 1DUPLA MTV PREMIJERA: THE FRAJLE „PARE VOLE ME“ I FILIP DIZDAR „BOLJE DA OSTANEŠ SAMA“

MTV Premijera u ponedeljak u 20 časova donosi dva nova spota, sastava The Frajle i hrvatskog kantautora Filipa Dizdara. The Frajle će predstaviti video za pesmu „Pare vole me,“ dok će Filip prikazati kako je on kao reditelj osmislio spot za svoju pesmu „Bolje da ostaneš sama.“
The Frajle se u spotu pojavljuju na bini, gde tok muzičkog nastupa presecaju svojim dobro uvežbanim i veštim mađioničarskim trikovima i uspešnim metodama odvlačenja pažnje publici. A dok one odvlače pažnju, dvoje huligana opelješe i isprazne džepove i novčanike naivne, pomalo hipnotisane publike…
Kroz ovaj netipično šaren i šarmantan video spot, koji podseća na arhivski snimak iz 20tih godina na koju je dodat Gramophonedzie-jin remixovani zvuk pesme „Pare vole me“, provlači se više tema. Većina njih je u vezi sa novcem, a prikazane su kroz niz mudrih izreka iz naših krajeva koje su, poput kratkih titlova, postavljene na strateška mesta tokom spota. Iako spot izgleda kao da je crno beli, boje vrište i pridodaju snažnoj atmosferi koja deluje kao starinski bojeni film.
„Cilj mi je bio da napravim spot smešten u određeni period, ali bez previše kliše detalja koje možda svi očekuju. U suštini, Frajlovskim pristupom ponovo smo stvorili taj period i neki naš autentični stil. Sve je započeo Gramophonedzie-jin remix koji je hibrid sam po sebi, tako da je tempo pesme, kao i stil, doslovno tražio ovakav video. Pričali smo o uticajima na vizual i teme, pa je tako jedan od uticaja na spot imao i film „Balkan Ekspres“ o grupi kriminalaca koji maskirani u bend potkradaju ljude. Na spotu smo radili oko mesec dana i umesto da koristimo niz template efekata, odlučili smo da isprogramiramo i animiramo svoje kako bi spot dobio unikatan izgled“ – kazao je i pojasnio reditelj Filip Filković Philatz.
Novi video materijal iz radionice Filipa Dizdara ugledao je svetlo dana, a radi se o spotu za njegov singl „Bolje da ostaneš sama“. Filipu je ovaj put bilo veoma važno da svojoj publici ponudi pomalo drugačiju priču, ali da ih ista za vreme gledanja i zabavi.
Filip Dizdar kao autor ovog videa, smestio je priču u prostore i okolinu fabrike Katran i studio Alfa filma. ‘Uvek mi je bitno kada radim neki video spot, bilo za sebe ili nekog drugog, da taj spot bude usko povezan s pesmom koju prikazuje i da pojača sam doživljaj, a ne da je zaseni. To mi je bila vodilja i kada sam stvarao scenario za pesmu „Bolje da ostaneš sama“. Samo snimanje je bilo jako zabavno jer se svi dobro poznajemo, a udarac palicom u glavu je boleo dugo nakon snimanja! Iako je zvuk, odnosno muzika same pesme brza i energična, čime sam se vodio pri samom stvaranju scenarija, tekst je tužne tematike i govori o prekidu jedne ljubavi koja je došla u fazu u kojoj više ne postoje reči, razlog koji je može vratiti na staro, pa je možda najbolje da svako nastavi dalje sam ….’ – reči su Filipa Dizdara kojima se osvrće na svoj poslednji rad.
Autor teksta i muzike pesme „Bolje da ostaneš sama“ je Filipov veliki muzički uzor i član sastava Letu Štuke, Dino Šaran, dok se za aranžman pobrinuo Zvonimir Dusper – Dus. Mastering pesme je odradio Andrej Magistar Lončarić.
‘Dobiti priliku da pevaš i snimiš pesmu jednog od svojih muzičkih uzora zaista je nešto što mi pruža veliko zadovoljstvo i sreću. Demo verziju „Bolje da ostaneš sama“ čuo sam još pre dve godine i odmah sam znao da želim tu pesmu na svom albumu. Dino Šaran je pristao da je da i nadam se da sam joj učinio pravdu.’ – zahvaljuje Filip na pesmi.
Snimatelj spota je Ivica Vranjić koji je, osim spomenutih lokacija i snimaka iz vazduha, sjajno zabeležio i glumce za novi video; Anu Perduv i članove Filipovog novog pratećeg benda koji čine Nikola Babić – bubanj, Mislav Žabarović – gitara i Renato Balen – orgulje. Whatta bandu, s kojima je Filip Dizdar prvu saradnju ostvario na nedavnoj unplugged verziji singla „Lijepa“, ovog puta su se pridružili trubadur Milan Raič i basista Matija Salmanić. Za fizičke povrede na Filipovom licu odgovorna je šminkerka Bianka Zugelj.

Povezana vest:  Rukopis pesme "American Pie" prodat za 1,2 miliona dolara